Voort Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Witam, Jestem swiezy jesli chodzi o Linuksa i moze moje pytania wydadza Wam sie banalne, ale prosze o potraktowanie ich serio, bo mam nadzieje sie duuuuuzo z tego forum nauczyc. Mam postawiony pewien serwerek (instalacja by znajomy linux-magik). Sprzet to HP ProLiant ML110 G3 z prockiem P4, 1 Gb RAM, RAID 2x80 Gb na Promise FastTrak 2300. Dziala to na razie pod FC5 w wersji 64-bit. Wszystko OK, poza jednym mankamentem - czasem Gnome nie reaguje na zadne akcje myszki procz samego ruchu (efekt jakby przyciski nie dzialaly) a po jakims czasie zaczyna znow dzialac OK. Czy efekt ten moze byc spowodowany uzywaniem wersji x64 na procesorze, ktory co prawda rozumie rozkazy 64bit, ale faktycznie jest 32-bitowy? Zastanawiam sie, czy nie pokusic sie o instalacje FC6 (oczywiscie przy pomocy mojego znajomego linux-magika ). Pytanie - czy powinna to byc nadal wersja x64 czy lepiej jednak i386? Jaki moze byc bilans zyskow i strat? z gory dziekuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Skoro to nie jest procek x64 to może lepiej byłoby zainstalować architekturę i686??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Czy efekt ten moze byc spowodowany uzywaniem wersji x64 na procesorze, ktory co prawda rozumie rozkazy 64bit, ale faktycznie jest 32-bitowy? A dlaczego uwazasz ze procesor jest faktycznie 32-bitowy? Jesli jest to Pentium D920/930/940 (a takie sa uzywane w PL ML110 G3) - to masz normalne 64-bity... http://www.intel.com/products/processor_nu...t/pentium_d.htm ... a gdyby byla to najtansza wersja tego serwerka z celeronem - to IMHO system w wersji 64-bit wcale by sie nie zainstalowal i nie dal uruchomic. Instaluj x64, a przyczyny (jesli nie zniknie) szukaj np w starej wersji BIOSu, zaawansowanym zarzadzaniu energia lub innych nie serwerowych ustawieniach. Koniecznie zupdateuj BIOS jesli tego do tej pory nie zrobiles... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi