MitS Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Witam! Na początku chciałem powiedzieć, iż nie jestem pewien czy w dobrym dziale umieściłem moje pytanie, wiec proszę się nie złościć za pomyłkę ok a teraz przejdę do mojego pytania. Dla przykładu mam sobie plik HTML i CSS które zwierając np.: HTML <html> <head> <title>{$title} - {$Name}</title> </head> <body id="layout"> <div id="header"> <div class="cooper"></div> </div> <div id="middle"> <table class="sab"> <tr> <td class="bold"></td> </tr> </div> <div id="footer"> <div class="stopka"></div> </div> </body> </html> CSS #layout {background:#ffcc00;} #header {width:500px;} .cooper {border:1px #444 solid;} #middle {margin:0 auto;} table .sab {width:500px;} td .bold {font-weight:bold;} #footer {background:#ccaacc11;} .stopka {height:400px; width:320px; position:absolute; left:500px; top:10px; border:1px #444 solid;} i mój problem polega na tym, iż chcę wykonać zamianę określonych nazw klas (class) i identyfikatorów (id) za jednym zamachem na te same nazwy z tylko tą różnicą, że w każdym zamienionym wyrazie dopisana będzie wartość np. -tic1, i chciałbym wykonać to za pomocą programu Sed lub jakiegoś skryptu, który dał by z tym radę. Czyli plik wynikowy miałby wyglądać tak: HTML <html> <head> <title>{$title} - {$Name}</title> </head> <body id="layout-tic1"> <div id="header-tic1"> <div class="cooper-tic1"></div> </div> <div id="middle-tic1"> <table class="sab-tic1"> <tr> <td class="bold-tic1"></td> </tr> </div> <div id="footer-tic1"> <div class="stopka-tic1"></div> </div> </body> </html> CSS #layout-tic1 {background:#ffcc00;} #header-tic1 {width:500px;} .cooper-tic1 {border:1px #444 solid;} #middle-tic1 {margin:0 auto;} table .sab-tic1 {width:500px;} td .bold-tic1 {font-weight:bold;} #footer-tic1 {background:#ccaacc11;} .stopka-tic1 {height:400px; width:320px; position:absolute; left:500px; top:10px; border:1px #444 solid;} Właśnie najlepiej jak by to było przy pomocy programu sed lecz jak będzie jakiś skrypcik w bashu bądź w C++ to też by było fajnie. Ja próbowałem z tym sed coś porobić ale żadnych efektów. Proszę serdecznie o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 W czystym bashu bez sensu, bo ktos musi te zamiane fizycznie wykonac. W C bez sensu, bo po co pisac program do zamian, skoro sa gotowce. sed, awk, perl -- to jest wlasciwe narzedzie. Dla zamiany wszystkich klas i idów w kodzie HTML dobra bedzie prosta regula sed-a s/[ \t]\(class\|id\)="\([^"]*\)"/ \1="\2-tititi"/g Jezeli piszesz schludny kod, to wystarczy. W kodzie niechlujnym moze sie zdarzyc class= na poczatku wiersza i nie zadziala. Skrypt zamienia jak leci wszystko, co wyglada jak atrybut nie sprawdzajac, czy siedzi w tagu. Wiec jezeli twój html traktuje o xml-u, to sie strzez. Wywolasz go przez sed -f plik_z_regula lub sed -e regula Jezeli za kazdym razem chcesz decydowac o tym, które klasy/idy podmieniasz, zrób sobie (jednak) skrypt shella z grubsza wg wzoru #!/bin/bash NAZWY="$1" sed -e "s/[ \t]\(class\|id\)=\"\($NAZWY\)\"/ \1=\"\2-tititi\"/g" $2 wywolasz go z parametami: co zmieniasz, gdzie zmieniasz: ./skrypt ".*" index.html Dla wielu plików uzywasz jakiejs listy lub petli, np. for (nie testowalem zbyt wnikliwie): #!/bin/bash NAZWY="$1" DOKLEJ="-tititi" mkdir nowe for a in *.htm *.html; do sed -e "s/[ \t]\(class\|id\)=\"\($NAZWY\)\"/ \1=\"\2$DOKLEJ\"/g" $a > nowe/$a done Wolasz taki skrypt 1 parametrem opisujacym zmieniane wartosci klas/idów -- oczywiscie moze to byc wyrazenie regularne. Jezeli ma hurtem leciec po wszystkich klasach, to ./nazwa_twojego_skryptu ".*" Tyle w sprawie szkicu jak to zrobic. Górne ograniczenie finezji i inwencji nie istnieje. No i ucz sie chlopie jezyków: regex, sed, bash, awk, perl. Warto. A regule dla CSS-ów dopisz sobie sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi