Skocz do zawartości

Asus A8v-x I Niedziałający Mikrofon

tomasiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Płyta główna Asus A8v-x, karta dźwiękowa zintegrowana, świeża instalacja FC6, świeży użytkownik FC :), zrobione yum update all.

No i mikrofon nie hula... potrzebny jest tylko do skype. Ale w ogóle nie wychwytuje nic... Nie słyszę siebie, nie działa testowa rozmowa w skypie.... w innych programach też nie....

Przeglądnąłem forum i doszedłem do wniosku że problem może leżeć w MicBoost - ale niestety, ani kmix ani alsadriver nie pokazują możliwości jakichkolwiek zmian tego, po prostu brak wpisu... Tak jakby driver był niepełny i nie obsługiwał mikrofonu....

oczywiście w Alsamixer mam włączony mikrofon.... pod windows mikrofon działa bez zarzutów....

w Kmix kombinowałem z wszelkimi możliwymi ustawieniami.... i nic :(

Niby tu znalazłem rozwiązanie - (ps - teraz nie mam linuksa więc nie mam jak sprawdzić... wieczorem zobaczę...), ale wydaje mi się że to tylko wyłącza czasowo mikrofon... i teoretycznie po włączeniu go w kmix powinno działać.... a nie działa....

eh - mi skype nie potrzebny - ale żonie tak... a to jej początek w (_linuxie_ → Linuksie) ORT... więc jest to dla niej wadą....

//edit

eh - to rozwiązanie nie działa....

może podam kilka szczegółów więcej - może ktoś miał ten problem....

w kmix karta jest określona jako HDA VIA VT82xx

googlowałem i nic... po prostu nigdzie nie mogę znaleźć jak przywołać MIC BOOST :(

Jezeli chodzi o watek który podales w w tamtym poscie

"Niby tu znalazlem rozwiazanie - (ps - teraz nie mam linuksa wiec nie mam jak sprawdzic... wieczorem zobacze...),"

to mialem tez problem z micem... przejrzyj to:

http://forum.fedora.pl/Sb-Audigy-Se-71-Sky...lem-t12346.html

tez mialem problem z micem.Naprawilem ten problem w alsamixer i w kmixie tez sie dalo... W moim przypadku musialem pozmieniac zakladke shared. wlacz skype, wlacz z kims rozmowe i pobaw sie alsa mixer ja tak zrobilem i nagle zaczelo dzialac. Przez skype test call mi to nie wychodzilo... jak rozmawiasz z kims caly czas to w koncu sie dowiesz ktora zakladka byla zle ustawiona...

eh - pisałem że przeglądałem forum... i nie działa żadne rozwiązanie.

Na zakładce capture mam tylko 4 syuwaki

line-in mic-in iee.... i cd-in i nie mam żadnych list rozwijanych ani żadnych combo...

po prostu cisza...

szukam nowej karty dźwiękowej - pewnej.... i taniej