=nOObek= Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Witam wszystkich Wczoraj dolonczylem do grona uzytkownikow linucha, problem jest taki ze prawie nic w nim nie potrafie zrobic a wiec wypisze zeczy ktore chcialbym zrobic a Wy ewentualnie mi pomozeie:) 1.chcialbym sie dostac na moja partycje rozszezona ktorej nigdzie nie ma (mam Fedora Cora 4) pytanie tylko czy jadro tej wersji linucha nie obsluguje ntsf?? czy poprostu tzeba zrobic cos o czym ja nie mam pojecia:) 2.od czasu do czasu bardzo bym tez sobie chcial posluchac muzyki lub ogladnac film;p odtwazacze sa tylko brakuje im wtyczek lub kodekow , skad jakie jaki je zainstalowac?? 3. jak tu sie instaluje programy?? sciagnolem kilka zeczy i nic:P wszystkie pliki byly z rozszezeniami *.RPM nie wiem czy to jest linuksowski plik wykonawczy czy tak samo jak dla windy jest nim *.exe powiedzcie jak instaluje sie jakies aplikacje lub aktualizuje juz istniejece:) Za wszystkie odpowiedzi z gory THX:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Witam Po pierwsze to najlepszym wyjściem będzie zaopatrzenie sie w Fedore Core 6 A co do Twoich problemów, to wszystkie rozwiązania masz tu: Fedora FAQ musisz tylko repozytoria do yum-a zassać takie jaka masz wersję FC, w FAQ jest wszystko opisane na przykładzie FC 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
=nOObek= Napisano Listopad 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 a nie da sie: ad1 ad2 ad3 ??? Prosilbym o to bardzo nie jestem leniem ale to sa 3 problemy po rozwiazaniu ktorych bede mogl sobie spokojnie poznawac i odkrywac (_linuxa_ → Linuksa) ORT samodzielnie, a tak pusty dysk bez muzyki bez niczego:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Lepiej będzie jak najpierw przeczytasz ogólne linuksowe faq dla początkujących. Znajduje się TU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
=nOObek= Napisano Listopad 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Thx za FAQi (_napewno_ → na pewno) ORT skozystam:) ale czy na chwile obecna tak ciezko jest odpowiedziec na 3 proste (dla Was) pytanka?? (nie odbieżcie mnie zle, ze pyskuje albo cus ale zalezy mi na jaknajszybszym zlikwidowaniu tych 3 podstawowych problemow, a i nie mam jak teraz czytac 1000 stron bo id esie wykompac ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Wybacz, ale faq.fedora.pl wyjasni ci wszystko szybciej i dokładniej, niż odpowiedzi na forum. Jest krótki i przejrzysty - wystarczy skorzystać ze spisu traści. Nie rozmuemim jaki jest problem przeczytac te kilka linijek. Nikt nie odpowiada, bo nikt nie chce dublować odpowiedzi na pytania zadane tu 4,67*10^19 razy. Nie ma sensu robić bałaganu w Wynikach Wyszukiwania dla potomnych, a także nie potrzebnie obciążać zasobów serwera forum, co dzięki temu wątkowi własnie nastepuje. Życzę powodzenia w poznawaniu Linuksa i zasad działania forów internetowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anilen Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Ad.1 najpierw dodaj repozytorium livina musisz to zrobic spod roota polecenie : rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm - zmien 6 na wersje fedory jaka posiadasz potem zainstaluj dodatkowy moduł do jadra z obsluga ntfs polecenie : yum install kmod-ntfs Ad.2 wpisz yum install xmms && yum install xmms-mp3 Ad.3. http://wiki.fedora.pl/Administracja/Yum To wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Jeżeli chodzi o filmt to: yum install mplayer i yum install mplayer-gui Zainstaluj Fedora Core 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Thx za FAQi (_napewno_ → na pewno) ORT skozystam:) ale czy na chwile obecna tak ciezko jest odpowiedziec na 3 proste (dla Was) pytanka?? (nie odbieżcie mnie zle, ze pyskuje albo cus ale zalezy mi na jaknajszybszym zlikwidowaniu tych 3 podstawowych problemow, a i nie mam jak teraz czytac 1000 stron bo id esie wykompac ) owszem, jest ciężko, jako iż jesteś tysiąc ktorąś tam osobą zadającą to samo pytanie. A większość forumowiczów nie ma czasu/chęci na pisanie po raz n-ty tego samego posta. Wystarczy skorzystać z forumowej wyszukiwarki lub z podanego przez kolegów FAQ-u. To że jest się nowicjuszem nie zwalnia od ogólnie przyjętych zasad, a przede wszystkim od myślenia. Wszystko ładnie masz wyjaśnione w FAQ i w innych wątkach na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
=nOObek= Napisano Listopad 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Thx Anilen i Kosi#1 Sry za zasmiecanie forum ale zamiescilem ten post aby otzymac 3 odpowiedzi jednoczesnie i zalezalo mi na czasie a teraz odnosnie zamieszania, obciazania servera itp spojzcie ile czasu posiwcili i miejsca na umieszczenie odpowedzi na moje 3 proste pytania 'Anilen" i "Kosi#1" a ile miejsca zajmuja wasze kazania na temat tego zeby tak nierobic itp Nikogo nieobrazam to tylko taka refleksja dzieki za help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anilen Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Nie ma za co. Na przyszłość czytaj FAQ a większość problemów została już opisana na tym forum wiec tam szukaj odpowiedzi zanim zadasz jakieś pytania. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Hmmm zróbmy ankietę. Moze ten FAQ nie jest w ogóle potrzebny.... :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anilen Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Skasuj zobaczymy o ile postów sie forum powiekszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 ja bym proponował zakładać po 200 wątków na forum ten sam temat tak średnio co tydzień, może dwa. No i oczywiście wywalić faq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anilen Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 a ja bym proponował zamknac ten watek dalsza dyskusja na Offtop nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi