Skocz do zawartości

Lexmark Z43 [how To]

veiovis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

któż z nas może pochwalić się tym, że po instalacji swojej dystrybucji linuksa, drukarka od razu ochoczo podjęła współpracę. Wiadomo, są te bardziej linuksowe i te mniej linuksowe - Lexmarki - zdecydowanie mniej ;) Jestem posiadaczem niepopularnej wśród użytkowników linuksa drukarki Lexmark Z43. Nie doczekała się ona cups-owych sterowników i przez wielu (również moich kolegów) potraktowana została jako zupełnie nie przydatna pod linuksem.

No ale ja się łatwo nie poddałem. I zmusiłem ją do współpracy. W poprzedniej mojej dystrybucji (Mandriva Discovery 2006) ruszyła na sterownikach do lexmarków z30-35.

sterowniki do Z35

Podobnie więc starałem się zmobilizować mojego lexmarka po migracji na Fedorę. Dodać trzeba, że fedora 6 ma własną wersję sterowników do tego lexmarka... niestety zupełnie nieprzydatnych. Na sterach CUPS do Z35 (zresztą też są w fedorce) osiągnąłem tyle chociaż, że odpalało mi się kolejkowanie dokumentów do wydruku, ale żadne "zabawy" konfiguracyjnie nie mogły jej zmusić do drukowania. No i wtedy skupiłem się na sterownikach gimpowskich (gimp-print) chyba niedocenianych. Są to sterowniki, które stworzone zostały do drukowania grafiki z Gimp'a ,ale jak się okazuje nie tylko - wietnie sobie radzą też z resztą aplikacji. Do rzeczy - instalacja lexmarka z43 pod fd6 to mniej niż minuta:

1. System->Administracja->Drukowanie (w Gnome)

dr1.png

z lewej strony widnieje lista zainstalowanych drukarek (u mnie jest "printer" bo już mam zainstalowaną, u Ciebie będzie pusta). Klikamy "Nowa drukarka" i "Zastosuj"

2.Wpisujemy nazwę drukarki (u mnie zostawiłem domyślnie jako "printer", ty możesz sobie wpisać np. Lexmark Z43)dr2.png

resztę pól możesz zostawić pustą...no chyba, że pracujesz w sieci i masz kilka drukarek :P -> klikamy "Do przodu"

3. Fedora przy podłączeniu identyfikuje drukarkę(co oczywiście nie oznacza, ze drukarka działa)

...wybieramy więc z tej listy obok naszą drukarkę i port którym komunikuje się z komputerem. U mnie przez kabel usb, wybieram więc jak zaznaczono. Jeśli ktoś ma kabel na LPT to radzę pofatygować się do sklepu i kupić za kilka złotych kabel komunikacyjny na USB. Z moich doświadczeń wynika, że te Lexmarki miewają problemy z komunikacją przez LPT również pod winXP.

dr3.png

..klikamy "Do przodu"

4. Na poniższej liście odszukujemy naszego producenta (Lexmark ;) ) i klikamy "Do przodu"

dr4.png

5. Wybieramy nasz model drukarki i sterownik foomatic:Lexmark-Z43-gimp-print-ijs.ppd

dr5.png

klikamy "Do przodu"

6.Wyświetli się komunikat o tym, że nasza drukarka zaraz zostanie zainstalowana.

dr6.png

przyjmujemy to do wiadomości i klikamy "Zastosuj"

7. Znajdujemy się znowu w panelu konfiguracyjnym drukowania, z tym, że teraz na liście po lewej stronie będzie widniała nasza drukareczka. Pozostaje nam tylko kliknąć "uczyń drukarkę jako domyślną" i "wydrukuj stronę próbną".

dr7.png

Mam nadzieję, że Wam też działa.

Wiem, że pewnie wystarczyłoby wspomnieć, że pod fc6 lexmarkZ43 hula na sterownikach gimp-print, ale Ci co trochę pewniej się czują w linuksie pewnie już to stwierdzili, a napisałem to dla zupełnych nowicjuszy, dla których linux jest zupełnym novum. Napisałem tego posta również dlatego, że szukając czy to na tym czy na innych forach, wszędzie czyta się tylko o problemach konfiguracyjnych drukarek, mało kto zgłasza, że działa mu jak należy, a lexmarki to już w ogóle mają złą opinię. Póki co spółka Lexmark&Linux vs JA 0:2

Pozdrawiam, veiovis

Z racji ciekawego ujęcia tematu zostaje podpięty. Mam nadzieję, że komuś się przyda ;)

• 1 month later...

Może wiesz jak zmusić drukarkę lexmarka model z35 do współpracy z FC6?

wg Twoego opisu robiłem tylko że w końcowej fazie nie mogłem wybrać mojego modelu (ponieważ go tam nie było) wybierając z30 nie uzyskałem efektów.

Sterowniki producenta też nie działają.

• 10 months later...

Instalacja drukarki laserowej Samsung ML-2010PR na Fedora 7

=======================================================================

1. Podłączyć drukarkę do komputera - USB

2. Administracja->Drukowanie

3. "Nowa drukarka"

4. Ustawianie nazw "Do przodu"

5. Wybór z listy: Samsung ML-2010 USB #1 "Do przodu"

6. Wybór producenta: Samsung "Do przodu"

7. Wybór modelu: ML-2010

Wybór sterownika (jedyny na liście): foomatic:Samsung-ML-2010-gdi.ppd "Do przodu"

8. Komunikat o tworzeniu nowej drukarki "Zastosuj"

9. W oknie konfiguracji drukarki:

- Uczyń domyślną drukarką

- Wydrukuj stronę próbną

PS. Post dodaję w tym miejscu gdyż jest przeróbką powyższej instrukcji.