magic Napisano Listopad 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2006 Otóż problem mnie zaskoczył totalnie. Nie mam doświadczenia w notebookach, być może to kwestia przestawienia gdzieś opcji 'wyjdź na aux" a nie odtwarzaj w głośnikach wbudowanych. Otóż problem jest taki, iż po odtworzeniu jakiegoś filmu z youtube, czy w amaroku (obojętne) - dźwięk leci przez głośniki laptopowe, a nie poprzez słuchawki (pomimo tego, że są podłączone ). Pod Windowsem, bo niestety był tutaj preinstalowany fabrycznie - to działało. Ma ktoś pomysł na rozwiązanie - gdzie przełączyć na wyjście słuchawkowe? Pozdrawiam, z góry dziękując za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 kmix(z kde) to łatwy i potężny mixer. Poszperaj w konfiguracji kmixa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magic Napisano Listopad 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 kmix jak i też alsamixer wykrywają tylko PCM i Master oraz Input Capture. Spróbuję przekompilować ręcznie jądro, z tego co wyczytałem to ludziom pomagało w niektórych przypadkach (nie wiedzieć dlaczego). Czyli - sterownik nie wykrywa wyjścia słuchawkowego - a powinien. [root@localhost ~]# lspci | grep Audio 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02) ROZWIĄZANIE PROBLEMU: http://xopen.dyndns.org/linux/v6024ea/#sound Jest to bug alsa-driver'a. Trzeba spatchowac, zainstalować, zrobić reboota, wyladowac i zaladowac jeszcze raz modul i finalnie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi