snake Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 Witam Nie wiedziałem gdzie to wrzucić więc proszę o wybaczenie. Problem: Konfiguracja sprzętowa: Płyta Gigabyte (nie ma to zreszta znaczenia) z kontrolerem SATAII i PATA , 3 dyski IDE podpięte 2 przejściówkami pod SATA i jeden wraz z DVD pod kontroler PATA. Po instalacji FC6 dyski podpięte na SATA widziane są poprawnie jako sda i sdb natomiast dysk podpiety pod PATA widziany jest jako hdc. Przy takiej konfiguracji odczyty z dysku są makabryczne i w zasadzie nie da się pracować na systemie ani np. włączyć dma dla dysku. Rozwiązanie problemu: Podczas instalacji należy przekazać kernelowi parametry hdc=noprobe i hdd=noprobe Po tym myku dysk podpięty pod PATA będzie widziany jako sdc a DVD czy CD jako scd0 Problem wydajnosci znika wink.gif Jeśli już postawiliśmy FC6 bez tych parametrów to : Wystarować z płyty instalacyjnej Podać parametry linux hdc=noprobe hdd=noprobe rescue W trybie rescue chrootować się na /mnt/syslinux wyedytować /boot/grub/device.map i zmienić hdc na sdc wykonać grub-install /dev/sdc (jesli hdc był naszym dyskiem startowym) lub zmienić wpisy w fstabie hdc na sdc (jesli by ł to dysk dodatkowy) w /boot/grub/grub.conf dodać wpis na koncu po rhgb quiet hdc=noprobe hdd=noprobe Restart Chyba o niczym nie zapomniałem Pozdrawiam PS. Mam nadzieję że się przyda (jeśli nie uzywamy LABEL dylko /dev/... to należy to uwzględnić w fstab) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi