bravo8 Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 Zmieniłem wiekszość komponentów w kompie.Obecnie mam AMD 65 bity, kartę Nvidia, wcześniej miałem durona i kartę ati oraz Suse 10.1 32 bity.Z wiadomych przyczyn system Suse nie odpalił.Zainstalowałem Fedorę 64 bity na osobnej partycji wskazując w opcjach "/". nie chciałem wymazać całego dysku ponieważ mam prarę danych na susku. Instalacja przebiegła bez problemy , ale po restarcie odpalił grub z suse. a on sie wiesza. Nie wiem dlaczego fedora nie nadpisała gruba z suse. Jest na płycie fedory opja naprach program startyjacy, ale to nic nie daje, z powrotem startuje grub z suse. Co moge z tym zrobić.Zaznaczam , że nie chcę kasować dysku i przy tym katalogu hone na susie. Prosze o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karmacz1984 Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 Mam ten sam problem. Wczesniej mialem FC4 i winde na dwóch róznych dyskach. Chodzilo, niezaleznie od tego w jakim sektorze startowym byl zainstalowany grub. Po sciagnieciu i zainstalowniu (od nowa - nie aktualizacja) FC6 - grub nie startuje wcale, tylko uruchamia sie winda. Nawet ponowna instalacja grub-a sie nie udaje. Po wpisaniu w trybie linux rescue grub-install /dev/hda wyskakuje"/dev/hdb1 does not have any coresponding BIOS drive.Tak samo gdy wpisuje pozostale dyski. Nic nie daje tez ponowna aktualizacja, z zainstalowaniem gruba w innym sektorze startowym (innym niz glówny MBR) i tak startuje winda... Moze ktos mógl by podpowiedziec rozwiazanie problemu,lub polecic jakis zewetrzny boatloader obslugujacy dwa dyski, który mozna zainstalowac bez straty systemu. Problem dotyczy fedory 6 w wersji x86 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patefoniq Napisano Listopad 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2006 To z tego, ze masz opcje edycji swoich postow, a nikt nie odpisze nikomu, kto sadzi takie bledy... Co do problemow. Spradzcie jak interpretuja sobie nowe systemy Wasze dyski. Najlepiej skorzystajcie z dyskietki startowej (o ile takowa sobie zrobiliscie) i odpalcie nowe systemy. Pozniej sprawdzcie, czy dla nich wasze dyski nazywaja sie tak jak na starych systemach, tzn. czy w poprzednim linuksie hda=hda w nowym, bo to moze byc przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Listopad 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2006 Po wpisaniu w trybie linux rescue grub-install /dev/hda wyskakuje"/dev/hdb1 does not have any coresponding BIOS drive. Ja miałem to samo przy instalacji fc5 i teraz przy fc6. Anaconda jakoś nie radzi sobie ze stworzeniem pliku /boot/grub/devices.map. Mimo tego że instalowałem system na dysku hdb, w tym pliku tego dysku nie było. Dodaj napęd do tego pliku, a potem jeszcze raz grub-install Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi