yakubek Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 Witam wszystkich. Mam zapewne banalny problem, ale nie moge sobie poradzic z tym. Chcialbym dodac do crona zeby uruchamial mi pewien skrypt co 5 minut. a wic wpisuje crontab -e wpisuje */5 * * * * /usr/local/bin/stat.pl i teraz jest maly klopot, jak mam zapisac to i wyjsc z tego. we Freesco to byla kombinacja klawiszy Ctrl-X z tego co pamietam. W fedorze4 nie bardzo wiem jak to zrobic. Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 man crontab [...] Opcja -e sluzy do modyfikacji biezacej tabeli przy pomocy edytora, którego nazwa znajduje sie w jednej ze zmiennych srodowiskowych VISUAL lub EDITOR. Po opuszczeniu edytora zmodyfikowana tabela zostanie automatycznie zainstalowana. dobra. Czyli jaki masz edytor to zalezy glównie od ciebie. echo $EDITOR echo $VISUAL nie ma nic wiec bedzie domyslny. juz chyba wiemy jaki. crontab -e zgadza sie -- vi. A jak sie z vi wychodzi? To klasyka. google vi wyjsc edytor. Lub man vi. Tak mysle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Listopad 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2006 szybka podpowiedz. vi to edytor 2 warstwowy (warstwa tekstowa: gdzie wpisujemy, oraz warstwa polecen) czyli crontab -e uruchamia sie vi wciskasz " o " -> dodanie nowej lini i -> insert za kursorem teraz wpisujesz to co ma byc uruchamiane ! teraz "esc " -> przechodzisz do warstwy polecen (nic sie nie dzieje na ekranie) zeby zapisac wciskasz shift ZZ zapisane !!! jesli denerwuje cie vi jako domyslny edytor to proponuje go wyrzycic jako root export EDITOR=nano naprzykład lub joe -> w tych edytorach masz wszystkie funkcje opisane na dole ekranu !w sumie to takie jak notatnik windy. Pozdrawiam milej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi