newby Napisano Listopad 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2006 Cześć , wczoraj dostałem FC4 z "LiNUX+ extra!" ciekawski byłem więc sprawdzam , instalacja przebiegła bez większych problemów pomimo że to mój pierwszy raz z linuxem [jedynie słyszałem jaki to jest stabilny i super] a więc tak , po instalacji systemu znalazłem w faq jak zainstalować sterowniki itd itd , zainstalowałem wg. (_yum'a_ → yuma) ORT jest jednak mały problem wyskoczył mi błąd ale pisało że jest gotowe do użycia więc zrobiłem restart systemu załadował się z nowym jądrem 2.6.17 [o ile dobrze pamiętam] wcześniejszy był [2.6.11] a więc uruchomiłem opcje monitora i karty graficznej , po zmianie monitora zrobiłem relog'a a później zmieniłem na z VGA na Nvidia Geforce 6600 - po uruchomieniu ponownie wyskoczyły 'artefakty' paski itd nie wiem co mam teraz zrobić, znalazłem fix'a http://fedorasolved.org/video-solutions/nvidia-yum-livna/ i teraz mam pare pytań oto one: 1. czy ten fix który znalazłem jest dobry? 2. jak uruchomić terminal skoro przy ładowaniu systemu [chyba jest w logowaniu] już są paski więc moge na chybił trafił wpisać o ile się uda ale co dalej? 3. wyskakuje mi także przy wyborze innego systemu "jakby dwa jądra 2.6.17 i 2.6.11 i other [xp]" 4. czy da się zrobić tak aby linux widział partycje z systeme win xp aby np. zgrać mp3? 5. gdzie mogę znaleźć informacje o instalowaniu .rpm i .run , ponieważ nie mogę znaleźć przeszukałem wiele działów , i przeczytałem troche faq'u ale po angielsku troche nie rozumie tych technicznych słów i pomimo że pisze "yum instal <nazwa-pakietu> nadal nie wiem który plik to pakiet , a z tego co przeczytałem to rpm można zainstalować przez 'dodaj/usuń programy' ale ja tam tylko widze programy z samej instalacji (_linuxa_ → Linuksa) ORT a jak mogę dodać programy z płyty dodatkowej? Przepraszam że tak dużo pytań które nie miały się tu znaleźć ale jestem naprawde początkujący i chciałbym się (_linuxa_ → Linuksa) ORT nauczyć ale informacje jakie narazie znajduje nie pozwalają mi na dalszą prace z linuxem , nie chciałbym reinstalować (_linuxa_ → Linuksa) ORT [chyba że będzie konieczność] poprosiłbym także jakieś wasze wyszukane ustawienia co robicie aby linux chodził dość dobrze bez żadnego problemu. A jeżeli ktoś ma głupio odpisywać to niech pomyśli że to co czytam w większości postów to ja nie rozumie [zaopatrze się z czasem w jakiś tutorial] z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Listopad 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2006 Aby miec dostep do partycji windowsowej z poziomu fgedory zainstaluj sterownik NTFS -3G Jest to dość dobrze opisane na forum . Aby zainstalowac plik .rpm logujesz sie w konsoli jako root 'su -' , hasło i piszesz RPM -IVH -sciezka do pliku rpm który instalujesz. Aby zainstalowac plik .run równiez jako root dajesz w konsoli polecenie sh /sciezka do pliku .run. Przy instalacji sterów nvidii z pliku .run trzeba dodatkowo przejść do trybu tekstowego !! Moze wreszcie moderatorzy przestana traktowac słowo LINUX jako bład ortrograficzny. Już najwyższa pora z tym skonczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newby Napisano Listopad 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2006 dobra wszedłem , ale gdy wpisuje samo sh /desktop/nvidia......run to wywala mi error 27 czy coś takiego ;/ chyba znowu będe robić formata... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi