Skocz do zawartości

Sieć Lokalna Przez _ruter_ → Router

kmilss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie co do sieci lokalnej do swobodnej wymiany plkikow miedzy komputerami. Mam w domu 2 komputery stacjonarne podlaczone pod Ruter przez kabel sieciowy i (_oprucz_ → oprócz) ORT tego laptopa podlaczonego do rutera przez Wi-Fi. komputery stacjonarne lacza sie przez karte sieciowa a laptop przez bezprzewodowa karte sieciowa. Chcialbym wiedziec poprostu jak mam to wszystko skonfigurowac zeby powstala z tego jedna siec. Ruter Linksys WRT54GS skonfigurowany jest na laczenie sie z internetem na DHCP. Blagam o pomoc :)

Widze, ze masz siec praktycznie identyczna jak moja, nawet na tym samym AP ;) Jesli chodzi Ci o udostepnianie plikow w sieci to albo samba(w przypadku windows) albo proponuje NFS jezeli uzywasz systemu Linux na wiecej niz jednym kompie.

Chodzilo Ci wlasnie o wymiane plikow czy jeszcze jakies inne uslugi?

to chyba fora pomyliles !

heh....

zrob tak...na kazdym kompie zaloz jedno konto (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT : np. rasiak :) i takie samo haslo na kazdym kompie na tym koncie.

potem prawy przycisk myszy na tym co chcesz udostepnic, i wybierz udostepnianie i zabezpieczenia. i tam nadaj uprawnienia dla rasiaka.

na 2 kompie daj wyszukaj wpisz adres tego kompa na ktorym to udostepniles i powinien ci sie wyszukac po kliknieciu 2 krotnym na niego otworza sie wyszystkie udzialy udostepnianie na danym kompie.