Skocz do zawartości

Ht W Pentium D A Fc4

Rafkow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie dalej, jak kilka dni temu walczyłem z dyskiem twardym, a gdy już myslałem, że wszystko pójdzie bezproblemowo, natknąłem się na kolejną - jak to w życiu bywa - kłodę...

Konfiguracja:

płyta: ASUS P5VDC-X (VIA VT8237A) z procesorem Pentium D 2,8GHz Dual Core,

pamięć: Geil 512MB DDR-2

HDD: Samsung, jakiśtam ATA 100 i 40GB (to tak testowo... docelowo będzie SAMSUNG 200GB PATA 8MB)

Po instalacji FC4 z kernelem 2.6.11-1.1369-FC4smp pojawił się problem dopadających system, losowo wybranych zwisów... "kurde" - myślę sobie - "co jest?" sprawdzam pamięć - OK, wszelkie temperatury też wyglądały na OK, przeskanowałem dysk twardy i tez był OK... :(

Kilka programów diagnostycznych stwierdziło, że wszystko jest chyba w porządku... kombinowałem, kombinowałem i nic... w końcu wyłączyłem w biosie opcję HT i wszystko działa jak na razie bez zarzutu...

Tak sie zastanawiam, co się stało? dlaczego po wylaczeniu tej opcji wszystko działa jak nalezy, a po załączeniu jej komp się zwiesza? czyżby uszkodzony procesor? (jego akurat nie testowałem)

Nie jestem tego pewien ale czy sprawdzales czy ta wersja jadra obsluguje HT ? Jedno z mozliwych rozwiazac prowadzic moze do wniosku, ze nie koniecznie masz uszkodzony procesor, a tylko jadro systemu z tym sobie nie radzi, znaczy ze to jadro albo wcale albo nie wpelni obsluguje to, cos zwracalem uwage juz gdzies na forum, aczkolwiek do konca tego nie szukalem, ze architektury cos koo i986 sa wpelni zaimplementowane dopiero w najnowszych jadrach i nawet nie wiem czy w najnowszych stabilnych :) choc to jadro w FC6 ale to pod i386 ( które instaluje sie jako i686xena) jakos tam pracuje z tym pentiumem, a twoje jest cokolwiek starsze i niekoniecznie moze sobie radzic z takimi "nowinkami" dla niego w procesorach. Sie gubi na tych watkach :). Wiec moze lepsze jadro trzeba. Tylko jak pisze trzeba by sprawdzic czy ta stabilna wersja xxx18 juz wpelni implementuje te architekture. ( Zdaje sie ze uzywasz P D z ta rozszerzona pamiecia który niby ma byc 64 bitowy :) to on na x86_64 sie walil, na i386 chyba pracuje poprawnie w FC 6 wiec raczej to jadro 32bitowe xxx18 trzeba by sobie zrobic ). Oczywiscie to jedno z mozliwych rozwiazan i chyba bylo by najmniej bolesne, bo wersja spalonego procka za 9 stów jakos nie jest optymistyczna :)

Trzeba by sprawdzic czy jadro ma opcje wlaczone ( znaczy z nimi skompilowane jest ) takie jak:

Symmetric multi-processing support

SMT (Hyperthreading) scheduler support

Multi-core scheduler support

A z tego co wyczytalem to jakies fixy na SMT juz na 2.6.12 jadrze sie pojawialy czyli ciut mlodszym niz to które masz w FC4, a przeciez w kolejnych jeszcze wersjach jadra dalsze poprawki SMT mogly byc, nie wspominajac o multi-core ile razy od czasu tamtego jadra moglo byc fixowane bo zle dzialalo. Z objawów ze zlym dzialaniem HT na wczesnych jadrach 2.6 ( przy dwóch prockach) pisali, ze czeste przycinki byly.