Skocz do zawartości

Dlink 510 [wifi] W Fedorze Core 6

zielonypl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem na który nie znalazłem nigdzie rozwiązania, otóż mam połączenie z internetem przez radiówke jako kartę sieciową mam Dlink 510 który działa na Ubuntu i Suse 10.1 (te linuxy mialem do tej pory) i za cholerę nie wiem jak ustawić ten net na Fedora Core 6, nie może mi ndiswrappera zainstalować nic, a dlatego przez ndiswrappera że nie ma innej możliwości [jeżeli jest piszcie] postawienia neta.

O wszelką pomoc proszę, i czekam, dzieki

Tak z ciekawości zapytam chip jest marvell albo jakiś inny tego typu złom? I dodam, na jądrze w FC6 stos jest 4K, ndiswrapper obsłguje pliki na stos 12K, bez rekompilacji jądra może się nie obyć? Nie próbowałem czy jądro bez rekompilacji ładuje siłowo takie stery i jakoś chodzą, znaczy się na tym stajesz, że jądro je nie ładuje, czy też ładuje i nie chodzą? Zakładam też, że skoro pracowałeś na innych distro, i nie było możliwości inaczej zainstalować tę kartę to ma on chip inny niż atheros, bo tylko wtedy ndiswrapperem trzeba się ratować.

Skasowalem to co wczesniej wpisalem :) bo nieopatrznie moglem blad popelnic, zacznijmy od tego, podaj dokladnie nazwe chipsetu zobaczymy moze sie ominie ndiswrappera i (_odrazu_ → od razu) ORT nazwe jadra systemu. W fedorze zródla jadra trzeba sobie samemu zdobyc ( zrobic albo wydobyc z src, wielkortnie pisalem jak ja sobie przygotowywalem wiec nie mam sily powtarzac :) ). Od tego mozna by zaczac nie zas od jakis ogólnych danych, bo sie pogubic mozna :)

Mam Dlink 510 Chip realtek - na windzie ładuje stery od 8180 bo na takim numerku jest ten chip realteka...

na poprzednich ładowałem przez Ndiswrapper, no na Ubuntu 6.06 nie bo tam net automatycznie działał i nic nie musiałem robić, ale ja chcę Fedore :P

a mam pytanie , czy na FC 5 można lepiej postawić tego neta ?? Jeżeli tak to zassam FC5 i mi pomożecie ;) czekam na odp dzięki