Despo Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 Witam.. Jeżeli kogoś będzie śmieszył ten post to spoko Mam (_linuxa_ → Linuksa) ORT od jakiś 2 dni... A wcześniej nie miałem kontaktu z tym systemem... I mam problema.. Jeżeli chcę zainstalować jakiś program wyskakuje mi okienko że nie ma powiązania programu który go odpala z tym plikiem i nie wiem co mam wpisać gdy wyskakuje mi okienki żebym go z czymś tam powiązał Bardzo wdzięczny bym był gdyby mi ktoś to objaśnił A zainstalowane mam Fedorę 2 Pozdrowienia 4 @ll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 [ciach] Jeżeli chcę zainstalować jakiś program wyskakuje mi okienko że nie ma powiązania programu który go odpala z tym plikiem i nie wiem co mam wpisać gdy wyskakuje mi okienki żebym go z czymś tam powiązał [ciach] jezeli instalka jest z rozszerzeniem *.rpm to tego typu pliki obsluguje program o nazwie rpm, tu jak znalazl mini-rpm-howto opublikowane niedawno na tej witrynie.. jezeli instalka jest w formacie źródeł (np *.tar.gz) wtedy pierwsze co trzeba zrobic, to rozpakowac archiwum, a potem postepowac zgodnie z instrukcja zawarta w archiwum... doskonale nadaje sie do tego program NortonCommanderForLinux czyli midnight commnader, uruchamiany na konsoli poleceniem mc.. mc posiada takze uproszczona obsluge rpm'ow.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inny Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 rpm -ivh pakiet.rpm rpm man -tu masz reszte... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 To jedno z niewielu niedopatrzeń panów z programisttów w core2. Aby klikając na plik .rpm gnome sam zainstalował plik musisz powiązać go z aplikacją o nazwie "system-install-packages" kliknąć ok i spoko, teraz będzie działać ale polecam korzystanie z ATP albo przynajmniej z (_rpm'a_ → RPM-a) ORT P.S jesli "system-install-packages" nie zadziała może kolejność wyrazów pomyliłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 rpm -ivh pakiet.rpm rpm man -tu masz reszte... Chodzilo Ci chyba o man rpm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inny Napisano Sierpień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 rpm -ivh pakiet.rpm rpm man -tu masz reszte... Chodzilo Ci chyba o man rpm ... no chyba tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi