Skocz do zawartości

Bluetooth Isscbta I Pin

KozaCk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Robiłęm wszystko wg. opisów na necie ...czy li mniejwięcej tak:

# modprobe hci_usb bnep sco l2cap bluetooth
# hciconfig hci0 up

i lampka na moim isscbta zaczyna migotać, czyli chyba na tym poziomie sie udało.

urychamiając kbluetooth, wywala mi błąd:

To use the kbtobexsrv service, some other devices might require a modified class number for your bluetooth adapter in /etc/bluetooth/hcid.conf. 
Currently the class is set to 0x0. We suggest you change this to something like 0x100000 instead and restart BlueZ's hcid. The service will be activated anyway.

i że niemożna połączyć się z serwerem SDP

po chwili znalziono uządzenie bluetooth. Następnie zmieniłem pin na 1234 :) w /etc/bluetooth/pin

i klase (zgodnie z błędem ) na 0x100000 w /etc/bluetooth/hcid.conf

przy próbie połączenia z nokii 6280 uruchamia mi się sdp://krzysiek/, kiedy chce wejśc na OBEX File transfer telefon prosi mnie o pin, lecz pin podany w /etc/bluetooth/pin okazuje się sprzeczny, i dalej nie idzie.

W druga stronę, telefon w ogóle nie wykrywa urzadzenie BT w kompie.

Sporo przejrzałem i utkwiłęm na pasowaniu pinów, chciałem tez sterować playlistą w amaroku. mam fc5 86_64

pozdrawiam

KozaCk

• 2 months later...

Widze KozaCk, ze mamy podobny problem. Moja nokia 6103 tez nie widzi komputera z bluethoothem na usb (FC6, KDE). Przy próbie sparowania urzadzen telefon pyta o pin, którego nie przyjmuje (mimo, ze wlasnie taki jest w pliku /etc/bluethooth/pin), na razie zadne kombinacje z plikami konfiguracyjnymi nie daly rezultatu. Za to u mnie da sie wyslac pliki na komórke :) Zamiast "OBEX File Transfer" spróbuj "OBEX Object Push" u mnie nie pyta o haslo i uruchamia programik do wysylania plików na komórke, które wysylaja sie bez przeszkód. Takze przynajmniej w jedna strone dziala komunikacja.

marcin: w skrócie piszac potrzebujesz rpmek, które mozna znalesc w sieci. Ja instalowalam na KDE: kdebluethooth (chyba to byla jakas wersja na suse, albo na jakas stara fedore z rpmbone), obex - to chyba normalnie z yumexa (czyli albo z extras albo z livny). No i trzeba wlaczyc w uslugach bluethooth. jesli chcesz dokladny opis - uzyj google lub wyszukiwarki forum.

......... udalo sie .........

I jak wiele trudnych rzeczy okazalo sie byc diabelnie proste: aby telefon widzial komputer, musi on byc widoczny. Uruchomilam /usr/bin/bluetooth-properties i otworzylo sie okienko ustawien blueza, kliknelam "visible and connectable for other devices", przesunelam suwak do oporu w prawo, zeby nigdy wiecej sie nie ukrywal i koniec filozofii :) Oprócz RTFM i "poszukaj w necie" powinno jeszcze byc powiedzenie "poszukaj u siebie na kompie"