fanatico Napisano Listopad 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2006 Witam , wie ktoś skąd mogę pobrać jakiś programik do konwertowania bazy danych(chodzi mi o język polski - konkretnie o krzaczki w polskich znakach a raczej ich brak). Z tego co się doczytałem to muszę cała bazę na dysk zrzucić i przekonwertowa a na stępnie spowrotem na serwer wrzucić(jest to forum więc może admin będzie coś więcej wiedział).Pod Windowsa jest gżegżółka , ale nie chce mi się instalować Wina specjalnie po to tHx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2006 W sklad systemu wchodzi niezawodny iconv, wraz z manualem. W sprawie bazy, to byc moze nie musisz konwertowac zawartosci. Sprawdz czy nie da sie przekonfigurowac tak, by deklarowane kodowanie odpowiadalo stanowi faktycznemu. Takie administracyjne czynnosci w kazdym systemie db wykonuje sie inaczej, wiec nie podam gotowej odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Listopad 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2006 W skład systemu wchodzi niezawodny iconv, wraz z manualem. W sprawie bazy, to być może nie musisz konwertować zawartości. Sprawdź czy nie da się przekonfigurować tak, by deklarowane kodowanie odpowiadało stanowi faktycznemu. Takie administracyjne czynności w każdym systemie db wykonuje się inaczej, więc nie podam gotowej odpowiedzi. czy mógłbyś mi przybliżyć , wytłumaczyć swoją odpowiedź?? Czy mógłbyś podać przykład?? , ponieważ jestemm , początkujący i tak szczerze to nie mam pojęcia co mam zrobić - chodzi mi tylko o te polskie znaki - żeby nie wyświetlał znaku zapytania zamiast właśnie ich. Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 najpierw gdzie szukać rpm -qf `which iconv` glibc-common.... glibc-common prawie na pewno masz zainstalowany. Spróbuj zatem iconv --help iconv -l man iconv W skrócie iconv -f kodowanie -t kodowanie-docelowe plik > plik-wynikowy na przykład mając plik db-dump.sql ze zrzutem bazy zapisanym w iso-latin-2, chcąc przerzucić go do utf-8, dajesz polecenie iconv -f iso-8859-2 -t utf-8 db-dump.sql > db-dump-utf8.sql i odtwarzasz bazę z nowego pliku. Tyle jeżeli chodzi o użycie iconva. Ale nie jestem pewien, czy nie da się prościej: zadeklarować w bazie jakiego kodowania używasz. Jeżeli jesteś jej adminem, to pogrzeb w opcjach; jeżeli nie, to poczytać o opcjach też możesz, a zapytać admina nie zaszkodzi. Szczegóły zależą od tego jaką masz bazę -- zapewne mysql lub postgresql i jak współpracuje z forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi