Skocz do zawartości

Zmartwienie Z Torrentami

el-czerwino

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM PANÓW.

MAM KOLEJNE ZMARTWIENIE :lammer: . TYM RAZEM CHODZI MI O PROGRAM AZUREUS. OD DAWNA SCIAGAM TORRENTY ALE NA WIN XP NIE MIAŁEM Z TYM ZADNYCH PROBLEMOW ANI KOMPLIKACJI. PROBLEM POLEGA NA TYM ZE CHCE SCIAGAC PLIKI NA PARTYCJE WINDOWSOWE GDYZ TAM MAM CAŁE ZBIORY MP3 I JESZCZE MNOSTWO MIEJSCA. NAJPIERW WSZYSTKO IDZIE JAK Z PŁATKA.KOPIUJE ADRES ODNOSNIKA I OTWIERAM W PROGRAMIE ADRES URL. AZUREUS-TORRENT DOWNLOADER ROZPOCZYNA POBIERANIE URL. JEDNAK GDY OSADZAM PLIK NA PARTYCJI WINDOWSOWEJ WYSKAKUJE BŁĄD :

Błąd: Operacja niedozwolona (allocateFile new:/adres)

JEDNAK GDY OSADZAM PLIK NA PARTYCJI (_linuxa_ → Linuksa) ORT WSZYSTKO GRA.

OCZYWISCIE DA RADE SCIAGNAC PLIK NA TEJ PARTYCJI A DOPIERO POZNIEJ SKOPIOWAC JA NA PARTYJE XP LECZ WYGODNIEJ JEST OSADZAC GO TAM OD RAZU.

POZDRAWIAM JESZCZE RAZ I PROSZE O POMOC W MIARE MOZLIWOSCI.

Przeniesione z działu Instalacja systemu FC2

Edytowane przez gajownik

Nie mam z tym najmniejszych problemów.

Mam podmontowany w fstab dysk windosowy jako /D

W konfiguracji Azureusa mam podane: Domyślna ścieżka zapisu /D/Torrent, a w ~./Azureus/ jest ~torrents jako symlink do /D/Torrent/torrents. W ten sposób mogę używać Azureusa również w windowsie i kontynuować pobieranie.

Może masz niewłaściwe parametry w fstab, ja mam tak

/dev/hda6    /D            vfat    iocharset=iso8859-2,codepage=852,auto,users,rw,umask=0,quiet 0 0

P.S. Uprasza się o niepisanie dużymi literami, duże litery oznaczają krzyk.

/edit/ teraz doczytałem, że użyywasz XP - jeśli to partycja ntfs to możesz miec kłopoty - odradzam. Ja też używam XP ale tylko do systemu, dane(filmy, muzyka itd.) trzymam na partycji FAT32

Edytowane przez wuja

Znam ten ból, bo też tak czasem mam (zaznaczam, że nie zawsze). Ja radze sobie w taki sposób, że gdy wyskoczy ten błąd, to klikam na zatrzymaj, a następnie na Force Start i wtedy w 99% przypadków plik się ściąga. Jeżeli nie chce ściągać na Force, to po rozpoczęciu ściągania schodze na Queue i jeszcze mi po tym błąd nie wyskoczył. Czasem jednak zdadrza się, że nawet to nie pomaga, więc wtedy albo próbuje zapisać na partycji linuxowej albo przechodze na winde i tam ściągam.

PS. Właśnie 2-gi raz pisze odpowiedz na tego posta, bo coś mi się walło w windzie :angry: Taki jej urok...

Ja mam 2 partycje windowsowe. Na C: (ntfs) zainstalowałem Xp a na D: (fat32) mam wszystkie zbiory ktore zgromadziłem podczas gdy korzystałem z windowsa. I własnie na partycji D chce zapisywać pliki.

Zmieniłem konfiguracje tak jak poradził mi wuja lecz efekt sie nie zmienił. Ustawiłem domyślną scierzke zapisu: /mnt/d:/Download/dls azureus ale nie jarze o co chodzi ci z tym symlinkiem. Wiesz mam (_linuxa_ → Linuksa) ORT dopiero tydzień i niestety wszystko trzeba mi tłumaczyć jak małemu dziecku gdyżnigdy wcześniej nie miałem z nim stycznośći.

Wspominałes tez coś o parametrach fstab :?: . Jak to sprawdzic lub ewentualnie je zmienic. Wybaczcie mi moja szokujaca niewiedze :shock: .

P.S. Wybacz nie mialem zamiaru krzyczec. Będe uwazal na przyszłosc. :)

Jeszcze słówko do Iszk. Niestety nie moge skorzystac z twojej porady gdyrz napis pokazujacynazwe status predkosc itd. cały jest wyświetlony na czerwono i nic sie nie da zrobic. Ściągaie jest niemożliwe gdyz opcje force i Queue są niedostępne. Zdarza sie ze (_wogole_ → w ogóle) ORT nie ściąga adresu. Jeśli nic nie bedzie skutkować to ściągnąłem już ten program Speedmana.

Pozdrawiem :)

Wspominałes tez coś o  parametrach fstab :?: . Jak to sprawdzic lub ewentualnie je zmienic.

Pokaż zawartość /etc/fstab. Przykładowo dla partycji vfat mam coś takiego

/dev/hda12              /mnt/filmy  vfat  noauto,user,quiet,rw,uid=0,gid=100,dmask=0002,fmask=0113,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0

(zapis ma grupa users (gid=100)).

Jeszcze słówko do Iszk. Niestety nie moge skorzystac z twojej porady gdyrz napis pokazujacynazwe status predkosc itd. cały jest wyświetlony na czerwono i  nic sie nie da zrobic. Ściągaie jest niemożliwe gdyz opcje force i Queue są niedostępne. Zdarza sie ze (_wogole_ → w ogóle) ORT nie ściąga adresu. Jeśli nic nie bedzie skutkować to ściągnąłem już ten program  Speedmana.

A kliknąłeś na zatrzymaj i potem na force? Bo jak się świeci na czerwono, to owszem nie są dostępne ani force, ani queue, dlatego najpierw należy go unieruchomić B)

PS. Nie Iszk, tylko lszk (L na początku B) - wiem, że na mozilli nie można ich odróżnić...)

Mam podmontowany  w fstab dysk windosowy jako /D

W konfiguracji Azureusa mam podane: Domyślna ścieżka zapisu  /D/Torrent, a w ~./Azureus/ jest ~torrents jako symlink do /D/Torrent/torrents. W ten sposób mogę używać Azureusa również w windowsie i kontynuować pobieranie.

Ja też używam XP ale tylko do systemu, dane(filmy, muzyka itd.) trzymam na partycji FAT32

Zainteresowałem sie tą metodą i działa, zrobiłem wszystko analogicznie do podanej metody - spróbujcie. Co do NTFS to jeśli chcecie mieć jeszcze Windę do odradzam.

ja tez mialem ten sam problem ale zmienilem  klienta na qtorrent i wszystko dziala jak ja chce tu masz linka do tego programu : http://thegraveyard.org/qtorrent.php

To niekoniecznie, ja mam Azureus'a i metoda wuja działa.

Zmieniłem konfiguracje tak jak poradził mi wuja lecz efekt  sie nie  zmienił. Ustawiłem domyślną scierzke zapisu: /mnt/d:/Download/dls azureus  ale nie jarze o co chodzi ci z tym symlinkiem.

Najlepiej uruchom mc i tam stwórz symlinka - na 100% będzie działać.

Hmm, a ja zawsze myslalem ze Iszk ('I' na poczatku) ;)

To są poprostu inicjały :D Wzięło się to od Łukasz K.

lszk: a wracajac do sprawy tej pani z avataru- moze ktos wie jak sie ona nazywa? :D

Czy tu już nie jest obsesja :? :lol:

Ja mam jeszcze lepszy pomysł partycje na dane z netu zróbcie w ext3 :) Ja tak zrobiłem i się cieszę brakiem problemów z plikiem /etc/fstab :D

Genialne, tylko nie podałeś jak jednocześnie korzystać również z tego w windowsie (bo akurat w tym wątku mniej więcej o tym mowa)

moj /etc/fstab wyglada tak:

/dev/hda5 /mnt/d: vfat auto,users,umask=0,rw,codepage=852,iocharset=utf8 0 0
/dev/hda1 /mnt/c: ntfs auto,users,umask=0,ro,iocharset=utf8 0 0

Moze trzeba zrobic symlinka, ale

1. Co to jest symlink ??

2. Jak go stworzyc ?? (zaraz zainstaluje mc)

3. I po co wlasciwie sie robi cos takiego ??

Prosba pomocy, bo ja mam malutka partycje ext3 i nie ma innego wyjscia musze zapisywac te pliki na fat'cie...

/dev/hda5 /mnt/d: vfat auto,users,umask=0,rw,codepage=852,iocharset=utf8 0 0

Nie powinno używać sie parametru iocharset=utf8. Zamiast tegu stosuje się parametr utf8. Codepage w tej sytuacji jest chyba niepotrzebny.

/dev/hda1 /mnt/c: ntfs auto,users,umask=0,ro,iocharset=utf8 0 0

Nie powinno używać sie parametru iocharset=utf8. Zamiast tegu stosuje się parametr nls=utf8

1. Co to jest symlink ??

man ln

2. Jak go stworzyc ?? (zaraz zainstaluje mc)

Albo używa się polecenia ln, albo pod mc wciskasz CTRL+X S

3. I po co wlasciwie sie robi cos takiego ??

A jak dodasz parametr quiet to azureus też sie pluje?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...