markij Napisano Grudzień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2006 Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum, ale nie pierwszy kontakt z linuxem. Mój problem: zainstalowałem sobie neostradę na Sagemie Fast800 według opisu: TUTAJ wszystko przebiegło bezproblemowo, ale z jednym wyjątkiem - po resecie kompa nie ma interenetu - wiem gdzie jest problem - otóż z jakichś nieokreślonych przyczyn plik /etc/resolv.conf a raczej /var/run/ppp/resolv.conf czyli zestawienie serwerów DNS zastapione są plikiem pustym. Plik ten odwołuje się do poszukiwania DNS-ów w sieci lokalnej. Oczywiście mogę ręcznie wpisać serwery DNS w tym pliku i wtedy internet pięknie śmiga, ale po ponownym resecie znowu mam "pusty" plik resolv.conf Jak zrobić żeby serwery DNS były na stałe wpisane w resolv.conf oraz dlaczego tak się dzieje, że po każdym uruchomieniu serwera nie ma wpisu o tych serwerach? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. markij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Grudzień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2006 dopisz do etc/resolv.conf nameserver IP-DNS sprawdz linki, moze jakis plik ma odniesienie do resolva, jak ma to sprobuje jeszcze po prostu dac odpowiednie prawa, przepatrz grupy przynaleznosci, jak bedzie non stop nadpisywal to prawami to ograniczysz. powiem szczerze ze sie 1 raz z czyms takim spotkalem moze to dlatego ze nie mam neo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neoplusplus Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Witam Ja też właśnie zainstalowałem neo na sagem i mam ten sam problem Może jest to związane z trym że mam jeszcze 1 karte sieciową w kompie i do niej nie jest nic podłaczone (narazie bo che przekierować neta na drugi komp) Już podczas uruchamiania FC6, jest błąd z podłączeniem eth0 do netu (bo go tam nie ma) jak mogę to zminić aby przy starcie zamiast etho startował ppp ???? No i jak rozwiązać ten problem z dns, ale ograniczanie praw dla pliku to nie jest dobre rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tishi Napisano Grudzień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2006 Mam ten sam problem. W katalogu /var/run/ppp po restarcie znika plik resolv.conf przez co nie było neta przy starcie. Oki wszystko wporządku zrobiłem na stałe plik w /etc i net jest nawet przy starcie. Tylko jest taki problem, że przez to chyba nie mogę sobie zrobić pliku scryptu aby włączać i rozłączać net przez polecenie ifup ppp0 i ifdown ppp0 bo poprostu nie działa. (i aby ściągać z rapida muszę restartować kompa aby restartować połączenie bo mam neo) A jeszcze śmieszniejsze jest to, że wczesniej miałem zainstalowaną FC 6 i wszystko tak mi działało przez ifup ppp0 ale, że miałem pewnien problem z Windom robilem porządek na dysku i reinstalowałem róznież FC 6 i teraz to mi nie dziala. Jeśli ktoś wie w czym tkwi przyczyna to prosze o info !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2006 ifup / ifdown: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12464&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tishi Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 To ja wiem jak uaktywnić polecenia ifup i ifdown tylko przez to, że resolv.conf znika przy starcie to również nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 robiłeś jakieś dowiązania do plików? resolv.conf może być nadpisywany np. przez system-config-network... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tishi Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 Jedynie do /etc/resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 pousuwaj wszytskie, wpisz tylko dns'y w /etc/resolv.conf i nic nie będzie go nadpisywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tishi Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 Tak mam zrobione. Chodzi mi o to, że przez to, że resolv.conf znika z /var/run/ppp to nie działa mi script ifup i ifdown, przez co aby ściągać przez rapida muszę restartować kompa aby restartować połaczenie z netem. Chyba że da się jakoś inaczej restartować połączenie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maariusz Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum, ale nie pierwszy kontakt z linuxem. Mój problem: zainstalowałem sobie neostradę na Sagemie Fast800 według opisu: TUTAJ wszystko przebiegło bezproblemowo, ale z jednym wyjątkiem - po resecie kompa nie ma interenetu - wiem gdzie jest problem - otóż z jakichś nieokreślonych przyczyn plik /etc/resolv.conf a raczej /var/run/ppp/resolv.conf czyli zestawienie serwerów DNS zastapione są plikiem pustym. Plik ten odwołuje się do poszukiwania DNS-ów w sieci lokalnej. Oczywiście mogę ręcznie wpisać serwery DNS w tym pliku i wtedy internet pięknie śmiga, ale po ponownym resecie znowu mam "pusty" plik resolv.conf Jak zrobić żeby serwery DNS były na stałe wpisane w resolv.conf oraz dlaczego tak się dzieje, że po każdym uruchomieniu serwera nie ma wpisu o tych serwerach? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. markij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi