DEMON Napisano Grudzień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2006 witam mam zainstalowana Fc 6 nagle z wyzszej potrzeby musialem zainstalowac xp -eka no i jak wiadomo xp nie toleruje niczego innego poza jedynym "slusznym" systemem i nadpisal mbr - normalna sprawa od zawsze tak bylo - w poprzednich wersjach fedorki standartowa procedura naprawcza - linux rescue > chroot /mnt/sysimage -> grub install /dev/hda no i swiecie przekonany ze tak bedzie i teraz zrobilem co napisalem wczesniej i co ??? i ZONK po wpisaniu grub install /dev/hda zamiast nadpisac i podac komunikat ze nadpisal to on nagle wyszedl do jakiejs dziwnej edycji gruba i koniec nic sie nie naprawilo grub> i tu mozna wpisywac jakies komendy dostepne dla gruba no i teraz nie wiem dlaczego on tak zrobil - macie jakies moze pomysly co nie tak moze byc bo lekko zbaranialem dzieki za wskazowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2006 grub-install /dev/_urządzenie_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2006 dajesz po kolei: grub root (hd0,1) find /boot/grub/stage1 <--tu czasem trzeba pokombinować setup (hd0) quit i powinno zatrybić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fesh99 Napisano Grudzień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2006 dajesz po kolei: grub root (hd0,1) find /boot/grub/stage1 <--tu czasem trzeba pokombinować setup (hd0) quit i powinno zatrybić ___________________________________________________________ Tylko to pokombinować za nic nie działa. FC-6 i Kubuntu na jednym dysku teraz problem z gub jeśli odzyskam kubuntu FC-6 (_niema_ → nie ma) ORT jej w gub jeśli odpale FC-6 (uaktualnienie) z płytki to oczywiście bez problemu uaktuali grub ale tego swojego , wtedy nie ma Kubuntu .Trzy dostępne opcje w FC-6 napraw grub, zainstaluj nowy grub,kofiguruj grub samodzielnie ? Co wybrać aby grub był a w nim dwa systemy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Grudzień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2006 no nie wiem może dodać odpowiedni wpis do /boot/grub/menu.lst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McMonster Napisano Grudzień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2006 Miałem dzisiaj ten sam problem. Bootujemy kompa z płyty z FC6, następnie wpisujemy linux rescue. Najpierw próbował też tak, jak to jest opisane w poradniku na fedora.pl, ale wywaliło błąd. Nie jest to dokładny opis tego, jak próbowałem zmusić gruba do działania, ale sprowadziło się do tego. Spróbuj najpierw: grub-install --root-directory=/mnt/sysimage hd0 Jak wypluje błąd, że nie może odnaleźć /sbin/grub, to wtedy: cp /mnt/sysimage/sbin/grub /sbin/grub I spróbować jeszcze raz. To powinno pomóc. Jak nie zadziała, to napisz i spróbujemy trochę dziwniejszej metody (jeśli sobie przpomnę, jak to dokładnie zrobiłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Grudzień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 blad byl trywialny pominolem "-" kreseczke w grub-install jak sie uzywa tej komendy raz na rok to mozna zapomniec bardzo dziekuje wszystkim za zainteresowanie jestem milo zaskoczony ze taka aktywnosc to dobrze wrozy na przyszlosc jak bede mial wiekszy problem dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi