neo_fox Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Witam, w trakcie update zresetował mi się lapek i po nowym starcie yum i rpm wywalał kumunikat o szkodzonej bazie danych DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery -- PANIC: fatal region error detected; Znalazłem na googlach sposó jak tego problemu się pozbyć (rpm --rebuilddb) i niby wszystko jest ok. Tyle tylko że kilka pakietów nie chce się zainstalować / updatować bo niby brak jakiś bibliotek Tyle tylko że tebiblioteki tak naprawdę to są zainstalowane. bo jak je próbuje zainstalować ręcznie to wywala komunikaty o konfliktach. Poza tym Yum chodzi jak krew z nosa Jest jakiś sposób aby to naprawić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Znajdź (nie pamiętam dokładnej lokalizacji), chyba /var/lib/rpm pliki o nazwach __db (czy coś koło tego) Utwórz sobie np. dodatkowy folder, PRZENIEŚ tam te pliki (w folderze gdzie je znajdziesz, nie może ich być), a następnie w konsoli: rpm --rebuilddb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Znajdź (nie pamiętam dokładnej lokalizacji), chyba /var/lib/rpm pliki o nazwach __db (czy coś koło tego) Utwórz sobie np. dodatkowy folder, PRZENIEŚ tam te pliki (w folderze gdzie je znajdziesz, nie może ich być), a następnie w konsoli: rpm --rebuilddb Ale właśnie tak zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 A nie możesz przeinstalować tych bibliotek ręcznierpmem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 A nie możesz przeinstalować tych bibliotek ręcznierpmem? Niby mogę, ale wywala te same błędy Niby zawsze się da z --nodeps ale to nie jest chyba najlepszy pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Niby mogę, ale wywala te same błędy Niby zawsze się da z --nodeps ale to nie jest chyba najlepszy pomysł Force? replacefiles i inne? sprawdź w manualu rpm. Niestety mam $%@&%$^$ cytofizjologię jutro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 Dobra mniejsza o to. Przeinstalowałem system i szafa gra. Poszło chyba szybciej niż gdybym miał poprawiać wszystkie wpisy ręcznie Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi