pand Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Witam Jestem świeżo po instalacji f6. 1) Po zainstalowaniu systemu i ponownym uruchomieniu komputera nie wystartował żaden druid, który we wczesniejszych wersjach fedory umożliwiał wstępną konfigurację systemu. Tym samym nie byłem w stanie dodać nowego użytkownika. Po zalogowaniu na konto roota, wybrałem z menu System->Administracja->Użytkownicy i grupy, jednak żaden program się nie uruchomił Sprawa tyczy się także pozostałych narzędzi dostępnych w menu Administracja. Na ircu ktoś poradził mi, żebym wklepał w konsoli system-config-services i sprawdził, czy usługa firstboot jest włączona. Wywaliło mi błąd: [root@localhost ~]# system-config-services Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/system-config-services", line 30, in ? import gtk ImportError: No module named gtk [root@localhost ~]# 2) Podczas korzystania z przeglądarki internetowej (firefox 1.5.0.7) niektóre strony czasami się ładują, a czasami nie, np. google.pl . Ten sam problem miałem podczas korzystania z innych dystrybucji Linuksa, dlatego tak szybko się do niego zniechęciłem, mam nadzieję, że tym razem da się coś z tym zrobić 3) Pomyślałem, że pierwszy błąd może wynikać z braku aktualizacji systemu, więc wydałem z pod konsoli polecenie yum update, tym razem znowu wywaliło mi błąd: [root@localhost ~]# yum update Loading "installonlyn" plugin Setting up Update Process Setting up repositories Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=core-6&arch=i386 error was [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')> Error: Cannot find a valid baseurl for repo: core [root@localhost ~]# Cholera, postaram się być cierpliwym i od razu nie rezygnować z fedory, może da się to jakoś naprawić. Liczę na Waszą pomoc. Z góry dzięki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Cholera, postaram się być cierpliwym i od razu nie rezygnować z fedory, może da się to jakoś naprawić. I jak wykazała dyskusja na IRC-u to nie była wina Fedory nieustawione DNS-y i najprawdopodobniej błąd w obrazie płyty przyczyną problemów ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pand Napisano Grudzień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 I jak wykazała dyskusja na IRC-u to nie była wina Fedory nieustawione DNS-y i najprawdopodobniej błąd w obrazie płyty przyczyną problemów ;] Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc ecik . W niedlugim czasie postaram się wyedytować tego posta i zamieścić rozwiązanie problemu, może się komuś przyda Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi