Skocz do zawartości

Odmontowanie Napędu

caiusmax

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli zaloguję się na roota i uruchomię płytę w napędzie, nie ma problemu abym odmontował napęd i wysunął tackę.

*

Jeśli loguje się na użytkownika i wkładam płytkę, przy chęci odmontowania napędu pojawia się "Error org.freedesktop.Hal.Device.PermissionDeniedByPolicy"

----------------------

"A nie jest tak, ze pracując na jednym koncie montujesz cd a podczas pracy na innym probujesz odmontować?"

Nie problem pojawia się przy bezpośrednim zalogowaniu na użytkownika.

No to raczej nie jest przyczyna, bo ja mam te same wersje a najmniejszych problemow z montowaniem/odmontowaniem napedow nie mam...

Pokaz jeszcze

rpm -qa |grep selinux | sort

u mnie dla porownania sa to

[root@inferno ~]# rpm -qa |grep selinux | sort
libselinux-1.33.2-3.fc6
libselinux-python-1.33.2-3.fc6
mod_fcgid-selinux-2.0-1.fc6
selinux-doc-1.26-1.1
selinux-policy-2.4.6-13.fc6
selinux-policy-targeted-2.4.6-13.fc6

Pozdro

rpm -qa |grep selinux | sort

libselinux-1.33.2-3.fc6

libselinux-python-1.33.2-3.fc6

selinux-policy-2.4.6-13.fc6

selinux-policy-targeted-2.4.6-13.fc6

Przy próbie wysunięcia napędu pojawia się komunikat:

Cannot unmount volume

Error org.freedesktop.Hal.Device.PermissionDeniedByPolicy.

w detalach:

hal-storage-can-unmount-volumes-mounted-by-others rufused uid 500

Może problem tkwi w uprawnieniach:

We właściwościaciach napędu mam:

właściciel - użytkownik

grupa - root

Flder access - acces files

Sam już nie wiem o co w tym chodzi.

A sprobuj zalozyc nowego uzytkownika, zalogowac sie na niego (i tylko na niego). Nastepnie sprobowac calej operacji(montowanie -> odmontowanie). Powoli zaczyna mi brakowac pomyslow, ale wszystko wyglada tak jakby wina lezala gdzies u Ciebie w systemie.

• 1 month later...

hej.

Problem jest prosty. Prawdopodobnie wywalił ci się kiedyś mplayer albo inny soft który czytal plyte.

Wejdz do /madia i wyświetl pliki ukryte. Powinieneś znaleźć plik .hal-mtab wyedytuj go (musisz mieć do tego uprawnienia roota!!) i zobacz co w nim jest.

Jeśli masz aktualnie zamontowaną plytkę to plik powinien zawierać tylko jedną linię mówiącą o tej płycie jeśli nie masz nic aktualnie zamontowane to plik powinien być pusty. Z tego co widac to masz tam jakieś wpisy z innym userem i nazwa plyty wystarczy ze wykasujesz te śmieci o wszystko wróci do normy.

:o)

Witam.

Dopiszę się do tematu bo problem miałem podobny. Otóż po włożeniu płyty montowała sie bez problemu natomiast próba odmontowania kończyła się komunikatem o niemożliwości odmontowania. Jednak po wciśnięciu OK tacka wyjeżdżała. W szczegółach było coś w tym rodzaju: cannot remove directory.

Zrobiłem tak jak napisał erwin z tym że poza wpisami w .hal-mtab musiałem jeszcze usunąć katalogi z /media. Nazwy tych katalogów to nazwy dysków CD/DVD np. Mój Dysk_ które powiedzmy były ..... porysowane i nie dało się ich odmontować. U mnie były trzy takie katalogi i trzy wpisy w .hal-mtab ale może być ich więcej w zależności od ilości nieodmontowanych płyt :)

erwin cenna porada :)

Pozdro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...