darek015 Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Mój problem wygląda następująco... mam 2 karty dźwiękowe AC 97 zintegrowana z płytą główną i SB Live 5.1 podczas instalacji systemu w biosie miałem włączone obie karty i przez przykadek ustawiłem sobie AC 97 i po pierwszym uruchomieniu system i zainstalowaniu XMMS`a nie miałem dźwięku to samo w mplayer, dopiero po podłączeniu słuchawek do AC 97 coś zaczęło grać. Po przeglądnięci forum natrafiłem na podoby temat gdzie wyczytałem żeby AC 97 wyłączyć w BIOS`ie ale nic to nie dało, całkowita cisza... więc zaczołem się bawić ustawieniami XMMS`a i zmieniłem sterownik na alsa [libALSA.so] i w XMMS`ie dźwięk zaczął smigać.... ale tylko w XMMS`ie a w MPlayer nic sie nie zmieniło (cisza)... Moje pytanie brzmi następująco: czy jest jakaś możliwość ustawienia dżwięku dla całego systemu na karte SB Live bez ponownej instalacji systemu jeśli tak to jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Po pierwsze jaka Fedora. podczas instalacji systemu w biosie miałem włączone obie karty :?: Jak można wyłączyć kartę na PCI coś ci się pomyliło. Fedora ostatni nie źle miesza z dźwiękiem a szczególnie z AC97 która jest wykrywana pomimo wyłączenia jej w BIOS-ie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek015 Napisano Grudzień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Po pierwsze jaka Fedora. Fedora 5 Kernel: 2.6.17-1.2187_FC5 Jak można wyłączyć kartę na PCI coś ci się pomyliło. Chodiło mi poprostu o to że AC 97 była włączona w biosie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whipie Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Spróbuj tego: /usr/bin/system-config-soundcard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek015 Napisano Grudzień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Spróbuj tego: /usr/bin/system-config-soundcard Po wykonaniu tego polecenia wyskoczylo mi okienko urządzenia dźwiękowe i tam wykrylo mi karte Labs SB Live! EMU-10k1 Moduł: snd-emu10k1... jak dałem play to słyszałem muzyke... ale MPlayer nadal głuchy.... i po restarcie systemu wyskoczylo mi okienko: Sound server informational massage: Error while initializing sound driver: device: default can`t be opened for playback (No such file or directory) The sound server will continue, using the null output device. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whipie Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 No to sprobuj ustawic inny system dzwiekowy dla systemu. gstreamer-properties albo w Centrum Sterowania KDE. Mialem to samo, tylko ze wylaczenie AC97 rozwiazywalo problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 podczas instalacji systemu w biosie miałem włączone obie karty To wyłącz wbudowan ą kartę w biosie, jezeli korzystasz z SB Live. Może poprostu obie się gryzą. Wyłącz w biosie i i fedorce bedzie wyczytywalo ci jedna kartę dziękową i powinno być si. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 Ja radzę zainstalować FC6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek015 Napisano Grudzień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 gstreamer-properties Po wpisaniu tego polecenia wyskakuje mi okienko "Wybór ystemu multimediów... Jako domyślna wtyczka wyjściowa wybieram ALSA... klikam na przetestuj... i wyskakuje kolejne okienko którym pisze ALSA-Advanced...: Could not open resource for writing. I tu sie wszystko urywa... podczas instalacji systemu w biosie miałem włączone obie karty To wyłącz wbudowan ą kartę w biosie, jezeli korzystasz z SB Live. Może poprostu obie się gryzą. Wyłącz w biosie i i fedorce bedzie wyczytywalo ci jedna kartę dziękową i powinno być si. Jak juz pisałem na początku tego tematu wylączenie w BIOS`ie karty AC 97 nic nie dało. Ja radzę zainstalować FC6 Wszystko w swoim czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whipie Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 Przedewszystkim AC97 musi byc wylaczone. Jezeli alsa nie startuje to mozesz zmienic na Open Sound System: w KDE: kcontrol w Gnome: gnome-sound-properties Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek015 Napisano Grudzień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 kcontrol w menu system dżwieku/sprzęt zmienilem z alsy na open sound system i wyskoczyło mi okienko: Sound server informational massage: Error while initializing sound driver: device /dev/dsp can`t be opened for playback (No such file or directory) The sound server will continue, using the null output device. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi