neo_fox Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 Szlag mi trafił mojego lapka i z braku czasu na szukanie części wymiennych musiałem kupić nowego. Ze względów finansowych wybór padła na Acer Aspire 7003. Jeszcze zanim maszynka dotarła przetrzepałem fora w poszukiwaniu rozwiązań wszelkich problemów bo coś niecoś już słyszałem że z Acer'ami są niejakie problemy. Pomyślałem sobie: ach co tam, napisze jeszcze jedno How To w stylu "Instalacja FC6 na laptopie ..." i tak dalej, przynajmiej taki będzie z tego pożytek. Ale nie napisze jednak. A wiecie dlaczego ?? Cały artykuł wyglądałby mniej więcej w ten sposób: - wkładamy płytkę DVD do napędu - instalujemy Fedorkę z dowolnie wybranymi opcjami - po instalacji wydajemy następne polecenia: rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm yum install kmod-nvidia kmod-madwifi -y I tyle w tym temacie Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami w miarę dobrego lapka z nowoczesnym systemem operacyjnym. Jedyny problem: jeszcze nie wiem jak zainstalować sterowniki do wbudowanego czytnika kart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 Ja sie powoli szykuję do instalacji na moim Aspire 3003LMi, ale coś czuję, że z tym tak łatwo nie pójdzie. Choć moze się mylę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2006 Ja sie powoli szykuję do instalacji na moim Aspire 3003LMi, ale coś czuję, że z tym tak łatwo nie pójdzie. Choć moze się mylę... pójdzie jak z płatka. Zobaczysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Grudzień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2006 u mnie na Aspire 5612WLMi działa chodzi aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trane Napisano Grudzień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2006 Ja mam natomiast problem. Zainstalowałem FC6 na TM 2423 i w sumie chodzi wolno, ale to przez to, że wciąż szuka mi update'u systemu. Wczoraj zrobiłem prawie cały i na końcu paska postępu miałem zwis . Problem mam też z instalatorem pakietów - zwiesza się sam, a jeśli chcę dodać rpm przez terminal to mam błąd, niestety jestem w pracy i nie mogę go podać, lecz zrobię to jak wrócę do domu. Jeśli się uporam z tymi problemami to czuję, że będę zadowolony bardziej niż z FC5, która mi się bardzo podobała. Poza tym - witam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2006 Problem mam też z instalatorem pakietów - zwiesza się sam, a jeśli chcę dodać rpm przez terminal to mam błąd ... Niech zgadnę: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12747 Robiłeś update czy nową instalację ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trane Napisano Grudzień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2006 Nie, to jest jakiś inny błąd. System instalowałem od nowa bo musiałem na jakiś czas (biczuję się za to po plecach) używać Windowsa Teraz mam problem, najpierw yum mi wariował teraz nie mogę dodawać rpmów. Ja się wykończę ;( najwyżej system od nowa postawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2006 pójdzie jak z platka. Zobaczysz No to zaczynamy. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok - w razie czego bede pisal. No i oczywiscie backup mojej FC4 - mojej bo pracwalem nad nia dosc dluuuuuuugo Wiec jak cos sie skopie to.... coz... nie musze znowu tak dlugo sypiac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2006 FC6 !!!! Nawet WiFi z WEP mi dziala. Co za genialny system //edit No niestety sie troche pospieszylem - nie dziala mi wskaznik baterii. Zobaczymy co da sie z tym zrobic w ciagu weekendu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trane Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 Czy ktoś mi powie jak ja mam się pozbyć tego automatycznego update'u. Dysk mi ciągle łazi, system zamulony i nic nie mogę robić na komputerze. Reinstalowałem system bo doprowadzało mnie to do szału, ciągle nowe update'y. Teraz to samo. Ehhh zostanie mi chyba tylko FC5 ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 zainstaluj system, zrób update, a poźniej rób raz na jakiś czas... np. co 2 weeksy... a może muli Ci prelink? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 Czy ktoś mi powie jak ja mam się pozbyć tego automatycznego update'u. Dysk mi ciągle łazi, system zamulony i nic nie mogę robić na komputerze. Reinstalowałem system bo doprowadzało mnie to do szału, ciągle nowe update'y. Teraz to samo. Ehhh zostanie mi chyba tylko FC5 ;( Wyłącz yum-updatesd w serwisach i jak wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 Stan na godzine 8:40 pm Sat Dec 09, 06: WiFi Uruchomiony dzieki ndiswrapper, driver dcm43xx (czy jakos tak) powoduje bledy - dublowanie pakietów, nie laczy sie zawsze, etc. Mimo to warto go zaintstalowac i testowac. Bateria I to jest ciekawe. Otóz w FC4 acpid nie widzial baterii. Teraz widzi, w /proc/acpi mozna sie wszystkiego o baterii dowiedziec, wlacznie ze stanem naladowania, ile zostalo mAh etc. etc. ALE Power Manager juz nie potrafi tego przeczytac Szukalem na googlach i jakos nie znalazlem podobnego problemu. Moze sie ktos orientuje jak zmusic go, aby czytal poprawnie? Moze ktos wie, co sie w ogóle zajmuje odczytywaniem stanu baterii, bo nawet nie wiem gdzie szukac - dbus? hul? //offtop HELP //edit Teraz zauwazylem, ze to Hyde Park. Nie zalozylem nowego topicu, aby wszystko co o lapkach Acer bylo w jednym miejscu. Jak bedzie trzeba zaloze nowy temat. Sorry za balagan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 WiFi Uruchomiony dzięki ndiswrapper, driver dcm43xx (czy jakoś tak) powoduje błędy - dublowanie pakietów, nie łączy się zawsze, etc. Mimo to warto go zaintstalować i testować. A co to za karta? Bo ja do mojej sterowniki znalazłem Bateria I to jest ciekawe. Otóż w FC4 acpid nie widział baterii. Teraz widzi, w /proc/acpi można się wszystkiego o baterii dowiedzieć, włącznie ze stanem nałądowania, ile zostało mAh etc. etc. ALE Power Manager już nie potrafi tego przeczytać ......... który power manager ?? //edit Teraz zauważyłem, że to Hyde Park. Nie założyłem nowego topicu, aby wszystko co o lapkach Acer było w jednym miejscu. Jak będzie trzeba założę nowy temat. Sorry za bałagan. W sumie nie chciałęm zawalać innych działów. Ale teraz to może faktycznie lepiej byłoby przenieść ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 A co to za karta? Bo ja do mojej sterowniki znalazlem Broadcom Corp. BCM4318 który power manager ?? 2.16.0 z FC6 Ten, który domyslnie siedzi w trayu. Ten drugi tez nie sprawuje sie najlepiej - wiec raczej blad jest gdzies miedzy nimi a acpid. Ale gdzie? Buszuje wlasnie na fedoraforum.org i znalazlem kilka podobnych postów - nie ma rozwiazania Czyzby tak malo nas bylo? W sumie nie chcialem zawalac innych dzialów. Ale teraz to moze faktycznie lepiej byloby przeniesc ..... Racja //edited Po restarcie uslugi messagebus wywala sie Power Monitor --> Od niego zalezy bezposrednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi