Lukasz69 Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 Witam! Ostatnio przesiadlem sie na (_linuxa_ → Linuksa) ORT i mam zamiar na nim zostac. Chcialbym cos poprogramowac z okienkami a ze calkiem dobrze znam Pascala to wypatrzylem GTK dla Free Pascala. Poszukalem jednak troche po sieci i znalazlem ze FP obsluguje tez GTK2 i mam dylemat - czy uczyc sie pisac z GTK czy GTK2? Wyczytalem ze nie sa one ze soba kompatybilne. Dziekuje za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 GTK+ i GTK2 to inne biblioteki. Dużo wygodniejszą i nowocześniejszą jest biblioteka GTK2, która świetnie integruje się ze środowiskiem GNOME (funkcje Gnome są stopniowo przenoszone do GTK2). Oczywistym wyborem jest GTK2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2006 Tylko GTK2. GTK+ to staroć, używać go należy wyłącznie dla zgodności ze starymi bibliotekami. Btw: korzystanie z GTK pozwala pisać programy okienkowe przenośne między systemami. Poty GTK2 dla Win i Maców istnieją i są całkiem, całkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Grudzień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2006 Myslalem bardziej nad GTK bo tutorial jest calkiem dobry do freepascala ale jednak rusze GTK2. Zreszta mam nawet unity zainstalowane wiec nic tylko sciagne example i zaczne wchlaniac wiedze - dzieki za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi