jurek Napisano Grudzień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2006 Instalacja fedora5 z płyt, które wcześniej z powodzeniem pozwoliły zainstalować system na innym kompie w zasadzie bez problemów (z takim drobiazgiem jak brak rozdzielczości 1024x768 poradziłem sobie szybko). Na drugim laptopie, znacznie starszym po instalacji na pasku głośnik z czerwonym x. Komunikat po próbie otwarcia prawym przyciskiem regulatora dźwięku: [/i] Regulator głośności nie znalazł żadnego elementu i/lub urządzenia do kontroli. Oznacza to, że nie są zainstalowane odpowiednie wtyczki GStreamera lub karta dźwiękowa nie jest skonfigurowana Po otwarciu z menu automatycznego wykrywania karty dźwiękowej w polu Domyślna karta dźwiękowa jest karta neomagic itd, ale w polu PCM nie ma nic. Próbowałem wywołać alsamixer w terminalu ale nic mi z tego nie wyszło(czy wystarczy tylko wpisać alsamixer, czy też trzeba dodać jakąś komendę?) natomiast pytanie o sterowniki w terminalu dało [root@localhost ~]# lsmod | grep snd snd_nm256 69473 0 snd_ac97_codec 91361 1 snd_nm256 snd_ac97_bus 2753 1 snd_ac97_codec snd_seq_dummy 4293 0 snd_seq_oss 32705 0 snd_seq_midi_event 8001 1 snd_seq_oss snd_seq 51633 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event snd_seq_device 8781 3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq snd_pcm_oss 42849 0 snd_mixer_oss 16833 1 snd_pcm_oss snd_pcm 76485 3 snd_nm256,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss snd_timer 23237 2 snd_seq,snd_pcm snd_page_alloc 10569 1 snd_pcm snd 52933 9 snd_nm256,snd_ac97_codec,snd_seq_oss,snd_seq, snd_seq_device, snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer soundcore 10145 1 snd przy zamykaniu systemu zuważyłem w przewijających się komunikatach: Saving mixer settings FAILED no sound card detected Czy mogę liczyć na pomoc kogoś uczonego w (_linuxie_ → Linuksie) ORT???!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek Napisano Grudzień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Witam, skoro nie ma chętnych do pomocy, to może rozszerzę temat. Przeleciałem różne foruma (fora?) i jeśli już coś znalazłem, to głównie oczekiwanie pomocy.Był jeden Niemiec, który miał podobny problem do mojego i nie mogąc się doczekać rad, sam sobie pomógł (tak przynajmniej twierdzi . Próbowałem pójść w jego ślady, ale oto wynik instalacji OSS na moim laptopie [root@localhost ~]# rpm -ivh oss-linux-v4.0rc2-179.i386.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:oss-linux ########################################### [100%] Building OSS Modules for Linux-i686 2.6.18-1.2239.fc5 OSS build environment set up for REGPARM kernels gcc binutils C library headers (glibc-devel or build-essential) Error: The above Linux package(s) seem to be missing from your system. Please install them and then try to install OSS again. Please refer to the documentation of your Linux distribution if you have problems with installing the packages. Starting Open Sound System /usr/sbin/soundon: line 18: /usr/lib/oss/logs/soundon.log: Nie ma takiego pliku ani katalogu /usr/sbin/soundon: line 19: /usr/lib/oss/logs/soundon.log: Nie ma takiego pliku ani katalogu /usr/sbin/soundon: line 21: /usr/lib/oss/logs/soundon.log: Nie ma takiego pliku ani katalogu /usr/sbin/soundon: line 23: /usr/lib/oss/logs/soundon.log: Nie ma takiego pliku ani katalogu /usr/sbin/soundon: line 27: /usr/lib/oss/logs/soundon.log: Nie ma takiego pliku ani katalogu /usr/sbin/soundon: line 28: /usr/lib/oss/logs/soundon.log: Nie ma takiego pliku ani katalogu /usr/sbin/soundon: line 33: /usr/lib/oss/logs/soundon.log: Nie ma takiego pliku ani katalogu No /usr/lib/oss/etc/installed_drivers - cannot continue błąd: %post(oss-linux-v4.0rc2-179.i386) scriptlet failed, exit status 10 [root@localhost ~]# i tu wymiękłem :lammer: . Jak na moje kilkudniowe doświadczenie z linuksem to za wiele. Ja wiem, że powinienem się uczyć, co zresztą staram się robić, ale może ktoś z wyuczonych rzuciłby jakimś słowem co dalej :?: (może za wyjątkiem spadaj czy też ..... i tak trzymaj). Dozgonnie był bym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi