Skocz do zawartości

Socket W Fpc

Lukasz69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wlasnie stawiam pierwsze kroki w probie poznania socketow. Pisze w FPC i mam nastepujacy problem:

W przykladzie zastosowania socketow (przyklad z klientem) mam nastepujacy zapis:

{ localhost : 127.0.0.1 in network order }
  SAddr.sin_addr.s_addr:=HostToNet((127 shl 24) or 1);

Z tym mam problem - szukalem po necie ale nie znalazlem nic co bym zrozumial - jak w takim razie zapisac adres 10.0.0.2 na przyklad? Myslalem ze funkcja StrToNetAddr moze zastapic HostToNet ale tak nie mozna a nie rozumiem zapisu ktory jest w HostToNet.

Adres IPv4 jest liczba 32-bitowa. W konwencji z kropkami pisze sie ja tak: abc.def.ghi.jkl, gdzie

abc = adres div 2^24
def = (adres mod 2^24) div 2^16
ghi = (adres mod 2^16) div 2^8
jkl = (adres mod 2^8)

Czyli w druga strone

adres = jkl + 256*(ghi + 256*(def + 256*abc))

W Twoim przykladzie

(127 shl 24) or 1
127 to jest sto dwadziescia siedem.

127 shl 24 = 127*2^24 = 127*256^3

w notacji IPv4 bedzie to 127.0.0.0

koncowe or 1 ustawia ostatni bit na 1 (czyli dodaje jeden, jezeli liczba konczyla sie zerem).

Nie wiem czy musisz czytac o socketach -- pewnie nie zaszkodzi -- ale poczytaj o operacjach binanych na liczbach calkowitych.

To moje poczatki na socketach i wielkie dzieki za odpowiedz :) Teraz moj nedzny poczatkujacy programik dziala.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy funkcjmi StrToNetAddr i tym podobnymi nie da sie dojsc do tego adresu o ktory pytalem? W sumie mozna napisac funkcje ktora zwroci adres ale ciekaw jestem czy to jest w socketach czy nie.

Co do ksiazki to wypatrzylem na uczelni w bibliotece Gay Warren W. Linux Gniazda w programowaniu - poczytam ja troche to dowiem sie co to host i network address i z czym to sie je.

Pozdrawiam.

Za http://www.freepascal.org/docs-html/rtl/sockets/in_addr.html :

function HostToNet(Host: in_addr):in_addr;
function HostToNet(Host: LongInt):LongInt;
//Description
//HostToNet converts a host address to a network address. It takes care of endianness of the host machine. The address can be specified as a dotted quad or as a longint.

Albo podajesz adres w postaci danej typu in_addr zgodnie z pierwszym prototypem funkcji,

albo w postaci danych typu longint zgodnie z drugim -- tak jak to zrobiłeś. Zależnie od wariantu odbierzesz wynik typu in_addr lub typu longint:

//Przy 
var net, host: in_addr; adr: longint; 
//wywołania 
host := strToHostAddr('127.0.0.1'); 
net := hostToNet(host); 
net := hostToNet(strToHostAddr('127.0.0.1')); 
//są legalne, podobnie jak 
adr := hostToNet((127 shl 24) + 1);

Za http://www.freepascal.org/docs-html/rtl/sockets/in_addr.html :

//Source position: socketsh.inc line 73
type in_addr = packed record
case Boolean of
  true: (s_addr: cuint32; (*  Actual address *) );
  false: ( s_bytes: array [1..4] of Byte; (* Address as bytes *) );
end;

s_addr i s_bytes to 2 uzupełniające spojrzenia na te same dane; możesz odwołać się do host.s_addr albo do host.s_bytes[], ale nie do host.s_addr.s_bytes[].

Czytalem ta dokumentacje ale najwyrazniej nie zrozumialem prawidlowo - dzieki jeszcze raz za pomoc. Zaczynam sie powoli lapac jak wykorzystywac takie dokumentacje - jednak przyzwyczajenia do obszernych opisow funkci i procedur jakie ma miejsce z biblioteka crt daje o sobie znac.

Zrobilem socketa - laczy sie z komputerem w sieci 10.0.0.4 na ktorym mam Apache. Na tym komputerze jest strona do ktorej moge wejsc wpisujac w przegladarke 10.0.0.4/netfooty i otwiera sie strona. Chcialbym by moje gniazdko odczytywalo zawartosc tej strony ale po wyslaniu zapytania program czeka na odpowiedz z 4 minuty po czym wyrzuca mi komunikat HTTP/1.1 400 Bad Request. Kod programu odpowiadajacy za wyslanie zapytania wyglada tak:

SAddr.sin_family:=AF_INET;
SAddr.sin_port:=htons(80);
SAddr.sin_addr:=HostToNet(strtohostaddr('10.0.0.4'));
Connect(s,SAddr,soin,soou);
reset(soin);
rewrite(soou);
buffer:='GET /netfooty/index.php HTTP/1.1 #13#10 Host: 10.0.0.4  #13#10 User-Agen: Smith #13#10';
writeln(soou,Buffer);
Flush(soou);
readln(soin,buffer);
writeln(buffer);
close(soou);

Zmienne soou i soin sa typu TEXT.

Dodam ze jesli jako buffer podam dowolny ciag znakow i wszystko pojdzie na 10.0.0.4 to wypisuje mi strone 10.0.0.4/index.php a jak zrobie zapytanie jak w kodzie powyzej to otrzymuje error o kodzie 400.

Co jest nie tak? W poniedzialek pozycze jakas ksiazke na temat socketow wiec moze przestane co chwila pytac.

EDIT: poradzilem sobie - po prostu #13#10 nie powinien byc wewnatrz ciagu znakow :)