Skocz do zawartości

Beryl

Iv@n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam taki problem po zainstalowaniu sterownikow do karty graficznej Ati 1300 zainstalowalem beryla. Zainstalowal sie ale gdy chce odpalic go to mi wieszja sie Xy co mam z tym fantem zrobic?? Sterowniki sa zainstalowane poprawnie wycigam 4000-4500 fps

Prosze o rady Pozdrawiam Iv@n

Sterowniki DRI są bodajże w paczce mesa-libGL.

Konfiguracja xorg.conf jest opisana na dri.freedesktop.org, ale nie jestem pewien czy paczka nie załatwia tego za nas.

Słyszałem też, że jak już masz własnościowe sterowniki zainstalowane to może być ciężko z przejściem na wolne, ale być może to tylko złośliwe ploty ;-p

A na marginesie jak Ci się cokolwiek uda to daj znać, bo mam kilku kolegów, którzy mają Radeony i naoglądali się filmików z berylem na youtubie i mnie teraz męczą.. ;-)

UPDATE

Dzisiaj rano ustawiłem u kumpla na DRI i wszystko grało. :-)

Instalacja Mesy a potem konfiguracja xorg.conf i wszystko pięknie działało.. ;-)

Swoją drogą fajny ten Beryl ;)

a skad brales mese yumme scigales czy z tego linku co wyzej dales

Jakbyś się przyjrzał nieco tej stronie to zauważyłbyś, że ten link do paczki prowadzi na serwery fedory, a jej twórcą jest Red Hat Inc, zatem jest to sama paczka nie zależnie od tego czy zainstalujesz bezpośrednio rpm'em czy yumem. To jest ta sama paczka.

jkakie trzba do kladnie zmiany w xorgu.confie zrobic zeby bylo ok??

Ja się posłużyłem tym: http://dri.freedesktop.org/wiki/ATIRadeon#...b33fee7003e858d

Sorki za ostatnie denne pytanie. wykonalem tak jak bylo opisane ale mi po tym (_wogole_ → w ogóle) ORT xy nie startuja.

Pokaż ten xorg.conf spróbuję pomóc, a jeśli mi się nie uda to może ktoś inny pomoże. ;-)

A propos, zrobiłeś backup xorg.conf?

W razie gdybyś tego nie zrobił to spod roota

X -configure

stworzy Ci nowy xorg.conf.new w katalogu roota

potem tylko skopiujesz do /etc/X11/ i zmienisz nazwę na xorg.conf