Felix Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Witam Od dwóch dni próbuje zainstalować ten system na moim laptopie: Mobile Intel® Pentium® 4 Processor 3.06GHz ATI Mobility™ Radeon™ 9700 512 MB Ram Instalacja przebiegła bez większych problemów. Przy uruchomieniu systemu pojawia się pasek postępu uruchamiania usług i za każdym razem zawiesza się on przy koncu (70%- 80% postępu) Pomyślałem, że przyczyną może być źle nagrana płyta dlatego po zbootowaniu z plyty wybrałem instalacje z ftp i wybrałem ftp z sunsite.icm.edu.pl Niestety mimo takiej instalacji podczas uruchamiania system dalej zawiesza się. Najczęściej zawiesza się przy : Uruchamianie uslug menadzera zasilania Uruchamianie demona ssh Uruchamianie kontrolera myszy W podglądzie szczegółów jest to: uruchamianie sendmail uruchamianie cups Najdalej doszedł do uruchamiania crond Ogólnie zatrzymuje się przy końcówce. Za nic nie chce instalować Windy ale nie mam pomysłu na rozwiązanie tego problemu. Spotkał się ktoś z czymś takim ? Pozdrawiam Felix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 A próbowałeś odpalić w konsoli? Oraz bez rhgb? To może być problem z grafiką. Jeśli nic Ci to nie mówi, to podczas wyboru systemu naciśnij "e" i usuń "rhgb" oraz dopisz "3" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felix Napisano Grudzień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Zrobilem tak jak pisales no i wywala sie na uruchamianie hpssd. Próbowalem recznie wlaczyc uslugi i ta ominac ale wywalil sie jeszcze wczesniej wiec to raczej nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Zrobiłem tak jak pisałeś no i wywala się na uruchamianie hpssd. Próbowałem ręcznie włączyć usługi i tą ominąć ale wywalił się jeszcze wcześniej więc to raczej nie to. System Ci sie wywala czy tylko zawiesza? - pytam bo uzywasz tych okreslen zamiennie a wbrew pozoro to bardzo wazne Zawisa na twardo czy myszka/touchpad dziala caly czas? Jesli komp po prostu staje i nic nie robi to (wiem, ze to zabrzmi glupio ) daj mu troche czasu i zobacz czy przypadkiem nie ruszy Jesli ruszy to sprawdz konfiguracje sieci (podnoszenie interfejsu eth przy starcie, adres IP [v4] 127.0.0.1 dla localhost...) Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felix Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 System Ci sie wywala czy tylko zawiesza? - pytam bo uzywasz tych okreslen zamiennie a wbrew pozoro to bardzo wazne Zawisa na twardo czy myszka/touchpad dziala caly czas? Jesli komp po prostu staje i nic nie robi to (wiem, ze to zabrzmi glupio ) daj mu troche czasu i zobacz czy przypadkiem nie ruszy Komp staje i nic nie robi Touchpad i myszka dzialaja w trybie graficznym tylko ta animacja przy kursorze jak i przy pasku postepu w momencie zawieszenia przestaje sie krecic. Maksymalny czas na jaki go pozostawilem to 8h i ani nie drgnal. Jesli ruszy to sprawdz konfiguracje sieci (podnoszenie interfejsu eth przy starcie, adres IP [v4]127.0.0.1 dla localhost...) Powodzenia Chodzi Ci o podnoszenie interfejsu loopback ? status ma ok. Natomiast co do eth0 to przy instalacji ustawilem aby domyslnie pobieral ip z serwera dhcp no i status ma ok. Z reszta za 2 razem instalowalem wlasnie poprzez zasysanie zródel z ftp wiec tu nie powinno byc problemu. Pozdrawiam Felix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Maksymalny czas na jaki go pozostawiłem to 8h i ani nie drgnął. Cierpliwy jesteś hpssd? Toż to jest od drukarki - podpięta? Spróbowałbym to wywalić spod "linux rescue". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Cierpliwy jesteś Bardzo cierpliwy Pewnie zostawil go na cala noc? Skoro wszystko wyglada O.K. a mimo wszystko dalej nie chce wstac to sprobuj go uruchomic w init:3 . Jesli tez zawisnie to odpal w trybie single user (init:1) - tu nie ma raczej prawa zawisnac, wylacz wszystkie zbedne uslugi i jeszcze raz restart w init:3... jak Ci sie uda uruchomic system w tym trybie to od razu zaaplikuj yum update . Daj znac czy cokolwiek zadzialalo. Dziwnie to wyglada Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmed Napisano Luty 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 witam, myślę, że mam podobny problem, konfiguracja ta sama (p4 ht, radeon 9700), tyle że laptop to FujitsuSiemens. Podzielę się moimi spostrzeżeniami, co nie oznacza, że rozwiązałem problem. Sytuacja identyczna, jak opisał autor postu, czyli: po instalacji FC6 (na FC5 nie było tego problemu), w pewnym momencie inicjalizacji, system totalnie się zawiesza, pomaga ustawienie acpi=off (ht wbrew oczekiwaniom daje ten sam efekt co 'off'), choć wiadomo jakie to niesie za sobą konsekwencję w przypadku laptopów, po tym system uruchamia się bez problemu. Ogólnie tyle wiem, ale nie wiem jak rozwiązać problem z ACPI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi