Michel Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Witam Nie ukrywam ze jestem mocno zdenerwowany, bowiem niedawno sprzedalem laptopa i bylem zadwolony bo potrzebowalem pieniedzy. Dzisiaj dowiedzialem sie, ze podobno jest uszkodzony. Uszkodzona ma byc karta graficzna, ktora uniemozliwia zainstalowanie sterownikow (Windows), problem jest taki, ze ja zawsze korzystalem z Fedory, i nie wiem czy taki problem wystepowal. Czy kupujacy moze probowac zrobic mnie w wala? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 ja się jeszcze nie spodkałem z takimi oznakami uszkodzonej grafiki a moim zdanie karta graficzna nie ma nic wspólnego z instalacją sterów do niej jeśli się mylę to proszę mnie poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Oczywiście, że ktoś może próbować Cie wyrolować, skoro karta działała pod FC to tym bardziej bezproblemowo będzie można zadziałać z tą kartą pod WIndows. Myśle, że problem może wynikać z tego, że ten ktoś nie może poradzić sobie z zainstalowaniem (robi coś źle?) i wpadł w panike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 ...a moim zdanie karta graficzna nie ma nic wspólnego z instalacją sterów do niejNo to tutaj sie troszke chyba mylisz Sprobuj zainstalowac stery do Ati na windzie@nVidia... to nie linux - setup w ogole nie ruszy A co do pytania (Michel) to wg mnie wlasnie probuje Cie zrobic w wala albo to jakas totalna lama i probuje zainstalowac nieodpowiednie sterowniki co moze zakonczyc sie bledem (lub w skrajnych przypadkach w ogole nie ruszyc - patrz sprostowanie wypowiedzi spyro) Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michel Napisano Grudzień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Pozwole sobie przytoczyc to co mowil kupujacy. Podobno dal go do serwisu. "linux inaczej odpala grafike chipset ma zakodowany numer i windows po tym numerze rozpoznaje jakie sterownik ma zaladowac jak jest uszkodzony to winda sterownikow nie laduje bo go nie rozpoznaje, linux nie potrzebuje tego numeru zeby zaladowac odpowiednie sterowniki". Nie wiem co o tym myslec, czym mam sie bronic w rozmowie z tym gosciem? Pozdrawiam i dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Sprobuj zainstalowac stery do Ati na windzie@nVidia... to nie linux - setup w ogole nie ruszy biggrin.gif przepraszam cię za moją wypowiedź ale w całej mojej styczności z komputerami nie byłem tak bezmyślny żeby do grafiki nVidi instalować stery od ATI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michel Napisano Grudzień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 ktos ma jakis pomysl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Moja ocena sytuacji wygląda tak: chłop jest lama i nie umie zainstalować sterowników do karty więc poszedł do serwisu a serwis robi go w ciula i wmawiają mu jakies pierdoły bo się nie zna i go zapewne naciągają na kasę(w moim mieście w serwisach takie coś jest na porządku dziennym...). Moja rada taka weź ten laptop i wszystko sam poinstaluj i mu oddaj niech się cieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 ktos ma jakis pomysl?Co to konkretnie za model, ten laptop? @spyro: Ty - nie, ale zdziwil bys sie co potrafia ludzie zainstalowac i zrobic z systemem, a pozniej "Zepsute. Nie dziala..." Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michel Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Co to konkretnie za model, ten laptop? Konkretnie to IBM T23, wyslany na drugi koniec polski, wiec instalowanie przeze mnie nie wchodzi w gre... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Ty - nie, ale zdziwil bys sie co potrafia ludzie zainstalowac i zrobic z systemem, a pozniej "Zepsute. Nie dziala..." wink.gif Pozdro niebuj się widziałem niektóre takie kombinacje, z których jedynym wyjściem była reinstalacja systemu (szybciej poprostu było postawić wszystko od nowa, niż bawić się w odzyskiwanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Strzelam, bo co innego zostało. Może koleś pobrał sterowniki ze strony producenta karty grafiki i chciał je instalować? A z tego co mi jest wiadome to takie na laptopach nie chodzą, trzeba ciągnąć od producenta laptopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michel Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 A tak od drugiej strony. Czy jakis hardware moze powodowac, ze software nie chce sie zainstalowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 A tak od drugiej strony. Czy jakis hardware moze powodowac, ze software nie chce sie zainstalowac?Ale co masz konkretnie na mysli? Jesli sterowniki to odpowiedz brzmi TAK (przyklad ze sterami ATI i karta nVidii, lub jeszcze lepszy - nowe sterowniki nVidii i karta legacy... lub sterowniki do nieodpowiedniego chipsetu plyty glownej). Dotyczy to jednak glownie systemow z Redmond - wiekszosc instalatorow, zwlaszcza zaawansowanych nowych sterownikow, przed instalacja sprawdza obecnosc i typ hardwareu do ktorego sa instalowane. Linux jest pod tym wzgledem gorzej zabezpieczony - mozesz np zainstalowac nowe stery nVidii na systemie z karta legacy - system po prostu nie zaladuje sterownikow / modulow przy starcie i wywali komunikat o bledzie. rpm po prostu nie dba o to jaki sterownik instalujesz -Twoja sprawa Jesli natomiast pytasz o ogolnie pojety software, to odpowiedz tez brzmi TAK - sprobuj zainstalowac jakas nowa gierke na systemie (hardware) majacym 64MB RAM albo 8MB karte grafiki bez sprzetowej akceleracji 3D... BTW - Ponury mogl dobrze strzelic... wlasnie dla tego pytalem o dokladny model lapka. Sterowniki (a czesto cale systemy jak i BIOSy) sa okrajane i dopasowywane pod bardzo konkretny model notebooka. IBM jako potentat tez tak na pewno robi... Zasugeruj gostkowi zeby sciagnal stery ze stron IBM i wtedy probowal instalacji. A swoja droga to nie slyszalem zeby IBM rozprowadzal lapki z preinstalowana Fedora, wiec tak sie zapytam: gdzie oryginalny dysk z systemem (plyta ratunkowa) ktora porzadni producenci, a do takich nalezy IBM, zawsze dodaja do kompa?... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michel Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 exbros Laptopa sprzedalem bez dysku a fedore zainstalowal mi znajomy informatyk. Czyli ogolnie problem moze wygladac tak - facet chce mnie zrobic w konia, bowiem nie jest uszkodzony, tylko nie potrafi sobie postawic systemu? IMHO niemozliwym jest to ze Linux smiga a Winszit odmawia wspolpracy... BTW bylem z niej bardzo zadowolony ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi