jacucha Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Witam. Miałem problem czy napisać to w dziale Instalacja systemu czy Sieci lokalne. Jeśli wybrałem zły dział to prosze przenieść to do odpowiedniego. Po zainstalowaniu FC6 system wczytuje się pare ładnych minut (5-6). Najwięcej wisi przy CUPS SENDMAIL SM-CLIENT Podczas konfiguracji wybrałem łaczenie przez eth0 (i moją kartę sieciową). Przy konfiguracji poziomu bezpieczeństwa nic nie zmieniłem, czyli opcje zapory są włączone i zaznaczone jest SSH, a SELinux jest ustawione na wymuszanie. No i jak to mówi mój znajomy - Kupa, nie mam internetu. Grzebałem sam i jak zmieniłem w ustawieniach (automatycznie pobierz ustawienia adresu IP) z DHCP na dial-up to po resecie, system wczytuje się bez problemu, tylko że dalej nie ma netu. Połączenie z internetem mam przez kablówkę za pomocą modemu Motoroli SBV5120E-CN. Z modemem łącze się przez Router Asmax BR604, a z Asmaxem kartą sieciową Realtek RTL-8139/8139C/8139C+. Chciałbym jeszcze dodać, że jestem ziolony w Linuxach jak trawa na wiosne... Dwa dni czytam wszystkie fora linuksowe (nawet te, które nie są o Fedorze). Łącze się z netem przez "jedyny słuszny system" ( ). Informacje, które znajduje drukuje i testuje na FC6, ale na razie nic nie wychodzi :/ Prosze o pomoc, z góry wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 rozumiem że internet masz przez kablówke? Jeżeli tak to odpal widowsa start>uruchom>cmd>pisz ipconfig przepisz na kartke domyślną brame i wpisz do konsoli su - route add -host nr_bramy eth0 route add default gw nr_bramy zobacz czy internet działa aha eth0 najwyżej zmień na tą sieciówke za pomocą której łączysz się z netem potem te komendy zaczynające się na route add.... dopisz do /etc/rc.d/rc.local np. za pomocą mc uruchamiasz konsole su - cd /etc/rc.d mc potem przechodzi do pliku rc.local i naciskasz F4 i dopisujesz te dwie komendy i zapisujesz potem ten plik następnie uruchom ponownie kompa i zobacz czy będzie pykać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacucha Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 rozumiem że internet masz przez kablówke? Jeżeli tak to odpal widowsa start>uruchom>cmd>pisz ipconfig Zrobione bez problemów. przepisz na kartke domyślną brame Zrovbione bez większych problemów ( ) i wpisz do konsoli su - route add -host nr_bramy eth0 route add default gw nr_bramy I tu pojawił się problem. Wywaliło mi taki tekst: SIOCADDRT: Plik istnieje a internetu wciąż nie ma. Jeśli jesteś jeszcze mi wstanie pomóc to prosiłbym o dalszą pomoc, a na razie dziękuje, że jako jedny próbowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 i wpisz do konsoli KOD su - route add -host nr_bramy eth0 route add default gw nr_bramy I tu pojawił się problem. Wywaliło mi taki tekst: SIOCADDRT: Plik istnieje logowałeś się przez su - ? kreska jest ważna wpisz do konsoli su - ifconfig i wklej na forum. Próbowałeś dodać te komendy to /etc/rc.d/rc.local ? Hm a może dns'y? wpisz do konsoli nslookup www.wp.pl i zobacz co wyskoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacucha Napisano Grudzień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 wpisz do konsoli su - ifconfig Wyskoczyło: eth0 Link encap: Ethernet HWaddr 4C:00:10:61:OE:17 inet addr: 192.168.2.6 Bcast: 292.168.2.255 Mask: 255.255.255.0 inet6 addr: fe80:: 4E00:10ff:fe61:e17/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST mtu: 1500 Metric: 1 RX packets:0 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame: 0 TX packets: 50 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier: 0 collisions: 0 txqueuelen: 1000 RX bytes:0 (0.0 b) tx bytes: 7222 (7.0 KiB) Interrupt:11 base address:0xa000 lo Link encap: Local Loopback inet addr: 127.0.0.1 Mask: 255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets: 1892 errors: 0 dropped: 0 everruns: 0 frame: 0 TX packets: 1892 errors: 0 dropped: 0 everruns: 0 frame: 0 carroer: 0 collisions: 0 txquevelen: 0 nslookup www.wp.pl i zobacz co wyskoczy Wyskoczyło: ;; connection timed out; no serwers could be reached Mogą być błędy w tekscie, ponieważ musiałem przepisać to na kartke i potem przepisać na kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 sorki ja się troszke pomyliłem wpisz do konsoli: ping 212.77.100.101 i podaj wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacucha Napisano Grudzień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 wpisz do konsoli: ping 212.77.100.101 i podaj wynik Wyszło takie coś: ping 212.77.100.101 (212.77.100.101) 56 (84) bytes of data 64 bytes from 212.77.100.101: ixmp_seq=1 ttl=112 time=27.5 ms a w później powtarza się w kółko ostatnia linijka, tylko że "ixmp_seq=" rośnie o 1, a time zmienia się na np. 27.5, 27, 28.4 itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2006 ping 212.77.100.101 (212.77.100.101) 56 (84) bytes of data 64 bytes from 212.77.100.101: ixmp_seq=1 ttl=112 time=27.5 ms No i jest gites. Masz siec. Nie masz jedynie DNSow - dopisz odpowiednie adresy serwerow do /etc/resolv.conf Wpisz w szukajke nameserver to Ci znajdzie na forum kilka topikow na ten temat... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kameq Napisano Grudzień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2006 witam, ja tez szukalem odpowiedzi na ten problem, identycznie jak ciebie dlugo mi sie laduje i nie mialem neta, pingi na ip dochodzily, mialem taki sam router, a rozwiazanie problemu jest proste wystarczy zalogowac sie na swoj router i przepisac nr DNS jaki router pobiera od uslugodawcy, nastepnie otworzyc System->administracja-> siec i w zakladce z dns'ami w pole pierwszego dns'u wpisac ten nr, jeszcze trzeba w tej pierwszej zakladce dwa razy kliknac na urzadzenie ktore podlaczone jest do routera i w pierwszej zakladce odznaczyc opcje pobierania tego adresu dns, i wszystko powinno grac dziwne ale linux ma problem z tym odbieranym adresem dns routera ktory nie jest taki sam jak u uslugodawcy, w windowsie on dziala w (_linuxie_ → Linuksie) ORT juz trzeba ten od uslugodawcy pisac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Grudzień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2006 na jedno wychodzi czy robisz za pomocą konsoli czy graficznych nakładek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi