marcinmw Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Witam, Zabrałem się ostatnio za instalacje pakietu gnokii, w tym xgnokii. Zainstalowalem, skonfigurowalem /etc/gnokii model=6020 connection=dku5 Jednak problem tkwi w śceżce do port, nie wiem co mam tam podać. Przewertowałem już forum i google, po wydaniu lsusb mam: # lsusb Bus 001 Device 001: ID 0000:0000 Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 Bus 003 Device 007: ID 0421:0802 Nokia Mobile Phones Bus 003 Device 001: ID 0000:0000 Bus 004 Device 001: ID 0000:0000 Czyli wiem gdzie wisi nokia, ale dalej nie wiem co mam wpisać w port, probowałem juz przeroznych kombinacji, /dev/usbdev3.7 dodawałem do tego też tez końcówki _epXX, probowalem bez nich, z innych katalogów nawet, ale rezultat jest taki ze dostaje komunikat o błędzie. Co zatem powinienem podać w ścieżce do port? Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 model=6020 connection=dku5 Czyli wiem gdzie wisi nokia, ale dalej nie wiem co mam wpisać w port, probowałem juz przeroznych kombinacji, /dev/usbdev3.7 dodawałem do tego też tez końcówki _epXX, probowalem bez nich, z innych katalogów nawet, ale rezultat jest taki ze dostaje komunikat o błędzie. Co zatem powinienem podać w ścieżce do port? zobacz http://www.gammu.org/wiki/index.php?title=...hone#CA42_cable jeszcze dodatkowo poszukaj w google "linux howto CA-42 nokia". Nie wiem tez czy dobrze robisz podajac typ kabla dku-5. Musisz wiecej poszukac na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Lipiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 A ja mam problem z IRDA - teoretycznie widzę w systemie podczerwień na USB, ale program Xgnokii odpala się na sekundę i znika... czy ktoś zna ten problem? ---------------- pomaga włączenie irda w usługach oraz wpisanie: modprobe irda-usb; irattach /dev/ttyS0 irtty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi