Skocz do zawartości

Jak Skonfigurować Internet Radiowy Na Karcie Planet Wl-8303

universus

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, a więc jak wyżej w temacie nie wiem jak to zrobić ;/ prosze o pomoc .

Dzisiaj zainstalowałem Fedora Core 6 , naprawde fajny system , podoba mi się bardziej niż Windows ...

tylko pierwszy krok to chyba konfiguracja internetu , później już tylko bede korzystal z (_linuxa_ → Linuksa) ORT , gdy już na nim będę miał neta

prosze o pomoc.

Nie używam wirelesa więc moje porady mogą być nie do końca trafione, ale na Twoim miejscu po 1 uruchomiłbym w trybie graficznym (GNOME, KDE - ja używam gnome) Administracja->sieć i sprawdził tam w zakładce sprzęt czy twoja karta jest rozpoznana przez kerenel (czytaj czy ma wbudowane do niej sterowniki) Jeśli jest to znaczy że nie musisz nic dodatkowego instalować pozostaje konfiguracja systemu ... Tzn utworzyć w rzeczonej konfiguracji, w zakładce połącznie urządzenia nowe połączenie ja bym zaczął od połączenia bezprzewodowego. Jeśli by nie działało a twój operator wymaga loginu i hasła to kolega wypraktykował że w takich przypadkach działa xDSL. Po udanym połączeniu powinieneś po wydaniu polecenia ifconfig i przyglądnieciu sie właściwemu interfrejsowi ujrzeć adres IP nadany przez operatora, bądź też ustawiony przez Ciebie (generalnie uzykuje się go Dynamicznie). Potem możesz spróbować użyć polecenia "ping 213.180.130.200" - adres onetu. Jeśli pinguje tzn ze jestes podłączony do internetu i wowczas gdyby nie działała np przeglądarka sprawdź plik resolv.conf w katalogu /etc, czy są tam wpisy odpowiednich adresów dns twojego operatora. Jeśli by nie było to czasami trzeba ręcznie przeedytować ten plik, format wpisów "nameserver 212.2.96.51" - adres PLUS'a. A jeśli karta nie jest widoczna w panelu graficznym to możesz spróbowac wydać polecenie z konsoli z uprawnieniami (_root'a_ → roota) ORT iwconfig tam jeśli twoja karta jest rozpoznawalna to powinieneś zobaczyć swój interfrejs i odpowiednie wpisy. Wówczas dokonujesz konfiguracji j.w. używająć urządzenia znalezionego przy pomocy iwconfig. Przy braku rozpoznanego interfrejsu pozostaje aktualizacja jądra w nadziei że w nowej wersji są już sterowniki obsługujące twoją kartę, jeśli używasz FC6 to są marne szanse na obsługę przez jądro. Wówczas pozostaje instalacja sterowników ze strony producenta bądź też odpowiednich linuxowym. Można również użyć widowsowych przy użyciu programu ndiswrapper http://ndiswrapper.sourceforge.net/