universus Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 Cześć , pomińmy szczegół , że jestem nowy i mam od 2 dni fc6.Mój problem polega w tym , że nie potrafie zainstalować ndiswrapper.... wiem , ze to bardzo smieszne ale u mnie to nie działa . Próbuje zawsze tak jak wyczytałem w internecie czyli.... sciągnąłems obie ndiswrapper-1.31.tar.gz przez windowsa;/ zgralem an płytke no i super .Włanczam sobie fc6 zgrywam to na pulpit i teraz w terminalu wpisuje tar -xvzf ndiswrapper-1.31.tar.gz i miałem nadzieje , że coś się stanie jednak u mnie wyskakuje coś w stylu : "obiekt docelowy nie istnieje " . Nie wiem co robić , zdaje sobie sprawe , że to błedne skopiowanie samego pliku ndiswrapper ale ja już po ok. 20 próbach nie wiem gdzie to skopiować , czy tworzyc jakiś nowy swój folder . Prosze o pomoc .. (_acha_ → aha) ORT chciałbym jeszcze dodać , że to może przez to iż fc6 (_wogóle_ → w ogóle) ORT mojej radiówki nie widzi ;O ?? posiadam Planet wl-8303 i nie mam jej nigdzie jest tylko eth0 a to jest karta sieciowa zintergorwana na pł.głownej ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M&M Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 Czesc , pominmy szczegól , ze jestem nowy i mam od 2 dni fc6.Mój problem polega w tym , ze nie potrafie zainstalowac ndiswrapper.... wiem , ze to bardzo smieszne ale u mnie to nie dziala . Próbuje zawsze tak jak wyczytalem w internecie czyli.... sciagnalems obie ndiswrapper-1.31.tar.gz przez windowsa;/ zgralem an plytke no i super .Wlanczam sobie fc6 zgrywam to na pulpit i teraz w terminalu wpisuje tar -xvzf ndiswrapper-1.31.tar.gz i mialem nadzieje , ze cos sie stanie jednak u mnie wyskakuje cos w stylu : "obiekt docelowy nie istnieje " . Nie wiem co robic , zdaje sobie sprawe , ze to bledne skopiowanie samego pliku ndiswrapper ale ja juz po ok. 20 próbach nie wiem gdzie to skopiowac , czy tworzyc jakis nowy swój folder . Prosze o pomoc .. (_acha_ → aha) ORT chcialbym jeszcze dodac , ze to moze przez to iz fc6 (_wogóle_ → w ogóle) ORT mojej radiówki nie widzi ;O ?? posiadam Planet wl-8303 i nie mam jej nigdzie jest tylko eth0 a to jest karta sieciowa zintergorwana na pl.glownej ;/ Zacznijmy ze zaninstaluj ndiswrappera yumem , zeby sie wszystko zgadzalo ... a dwa poszukaj na forum , jest kilka dobrych artykulow na temat tego programu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
universus Napisano Grudzień 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 Zacznijmy ze zaninstaluj ndiswrappera yumem , zeby sie wszystko zgadzalo ... a dwa poszukaj na forum , jest kilka dobrych artykulow na temat tego programu hmm naprawde prosze mi uwierzyć ale przez yum nie potrafie , bo nie mam internetu ... a zmienianie repozytorium(czy jakoś tak ) to dla mnie (początkującego) czarna magia;/ a co do artykułów to wd. mnie są takie powierzchowne ( dla bardizej doświadczonych) , chyba że obejrzałem te niewłaściwe ;P ;/ Ale musze powiedzieć że rewelacja xD doszedłemd o momentu , w którym wpisuje komendę : make , i wyskakuje mi bład :"Can't find kernel build in lb/modules/2.6.18-1.2798.fc6/build" give the path with KBUILD=<path> nie wiem co teraz dalej i dlaczego ten akurat błąd wyskakuje , przecież na początku wprowadziłem" ln -s /usr/src/kernels/2.6.18-1.2798.fc6/lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6build << no chyba że tutaj coś źle wpisałem ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 Jak nie masz netu, to... sciągnij rpmy do fedory z livny. Jakie - to wszystko znajdziesz właśnie w tych wszystkich artykułach, albo po prostu poszukaj ndiswrapper na livnie. Nie baw się w kompilację, narazie będziesz miał z tym same problemy. A jak już jesteśmy przy niej - brakuje Ci nagłówków kernela (musisz doinstalować pakiet kernel-devel). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
universus Napisano Grudzień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 Jak nie masz netu, to... sciągnij rpmy do fedory z livny. Jakie - to wszystko znajdziesz właśnie w tych wszystkich artykułach, albo po prostu poszukaj ndiswrapper na livnie. Nie baw się w kompilację, narazie będziesz miał z tym same problemy. A jak już jesteśmy przy niej - brakuje Ci nagłówków kernela (musisz doinstalować pakiet kernel-devel). zauważyłem , że nie ważne jakie rpmy chcę instalowac to wyskakuje mi błąd : "nie ma dostępu do pliku , może to być zpowodowane brakiem połączenia sieciowego"-coś w tym stylu i co mam robić ?? coś sie przy instalce pewnie popsuło ?? reinstall? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 http://rpm.livna.org/fedora/6/ Stąd pobierz wszystkie pliki potrzebne do ndiswrappera, przegraj np. na dyskietkę ;-) Zainstaluj jak normalne rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi