mirekg4018 Napisano Grudzień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2006 Witam wszystkich.Posiadam drukarkę Canon PIXMA iP 1000, wcześniej Canon i320,po wielu próbach-nieudanych z innymi sterownikami dotarłem do sterowników TurboPrint, które w rozdzielczości 300dpi(lepszy rydz, niż nic) obsługują za DARMO wiele drukarek postaram się opisac jak to zrobić: Wchodzimy na stronę http://www.turboprint.de/ W lewym górnym rogu klikamy na Unterstutze Drucker Otworzy się okno z listą drukarek które obsługuje sterownik firmy TurboPrint. Są strowniki do drukarek Brother, Canon, Epson, Hewlett-Packard. Bardzo ważne! Drukarkami z (*) przy modelu nie da się drukować w 300dpi,cały czas będą drukowały logo, które niszczy wydruk.Jeżeli pragniemy większej rozdzielczości drukowania pozostaje zakup wersji komercyjnej 29,95 EUR. Gdy nasza drukarka nie posiada przy (*) możemy kontynuować. W lewym górnym rogu klikamy na TurboPrint W następnym oknie na Download w następnym w zakładce Wo: wybieramy Test (bitte Zeitschrift angeben) Z Linux Prozessorarchitektur: wybieramy typ systemu 32 lub 64 bity (Ja mam Fedorę 6 32- bit). Następnie klikamy Download. Na następnej stronie wybieramy paczkę dla naszej Fedory UWAGA:Ja wybieram turboprint-1.95-1.tgz (nad tym formatem moim zdaniem jest lepsza kontrola niż nad RPM, tgz jeszcze nie sprawił problemu).Sciągamy plik z Server 1 (http) lub Serwer 2 (ftp). Ja ściągam z 1. Mam drukarkę Canon PIXMA iP1000 i ją będę konfigurował w innych modelach jest tak samo. Zaczynamy W katalogu domowym tworzymy folder drukarka (klik prawym przyciskiem myszy Utwórz folder nadajemy mu nazwę drukarka) Sciągnięty plik turboprint-1.95-1.tgz przenosimy do folderu drukarka, tam go rozpakowywujemy (pojawi się okno archywizera u góry klikamy lewym na Rozpakuj pojawi się okno Rozpakuj u dołu klikamy na Rozpakuj.Zamykamy okno archywizera. Przechodzimy do katalogu drukarka tam pojawił się folder turboprint-1.95-1. Jeżeli tak jest to dalej: Otwieramy terminal uzyskujemy uprawnienia root czyli wpisujemy (mirek to ja każdy ma inną nazwę katalogu domowego piszemy su -) [mirek@localhost ~]$ su - potwierdzamy [Enter]podajemy hasło roota następnie [root@localhost ~]# cd /home/mirek/drukarka/turboprint-1.95-1 potwierdzamy [Enter], następnie (piszemy ./setup ) [root@localhost turboprint-1.95-1]# ./setup potwierdzamy [Enter] pojawi się okno Select Language (domyślnie English) klikamy OK Następne okno klikamy Start installation w następnym oknie OK w kolejnym OK, dalej OK, ostatnie też OK. Na pulpicie pojawią się dwie ikony drukarek proponuje przenieść je do folderu drukarka(jak kto lubi). Zamykamy terminal. Na pulpicie przechodzimy do zakładki System następnie Administracja następnie Drukowanie pojawi się okienko zapytanie wpisujemy hasło root pojawi się okno Konfiguracja drukarki - localhost. klikamy Nowa drukarka możemy nadać nazwę lub zostawić printer następnie klikamy Do przodu. Wybieramy przy mojej iP1000(jest podłączona kablem USB). canon iP1000 USB #1 następnie Do przodu z okna Producenci wybieramy Canon_PIXMA_iP1000 następnie Do przodu, znowu Do przodu, na koniec Zastosuj. W lewej stronie okna widzimy napis Lokalne drukarki poniżej printer (lub nasza nazwa drukarki), klikamy lewym przyciskiem myszy. Zprawej strony okna pojawi się kilka zakładek nas interesuje: 4 zakładka Opcje drukarki. W niej w 3 pozycji od góry Print Quality zmieniamy 2-600dpi na 1-300dpi. następnie klikamy Zastosuj. Przechodzimy do 1 zakładki Ustawienia tam klikamy pasek Uczyń domyslną drukarką zamykamy okno Konfiguracja drukarki - localhost. Próba druku. Otwieramy okno edytora np.Gedit piszemy parę słów. następnie Plik, wydrukuj. nasza drukarka jest w niebieskim pasku Wydrukuj,trzask drukarki, podgrzanie tuszy i mamy wydruk uf. nareszcie. to samo możemy zrobić w OpenOffice.org,też drukuje i jeszcze coś z przeglądarki. Nie próbójmy w wyższej rozdzielczości, bęzie drukowane logo. Powodzenia, napiszcie komu się udało. Pozdrawiam mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2006 ja raz mialem tak, ze drukarka zwracala komunika "nie odpowiada" po instalacji TurboPrinta (canon i350) pomaga wejscie na http://localhost:631/ i w "zarzadzaj drukarkami" kliknac "uruchom drukarke" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2006 http://localhost:631/ w ogóle bardzo dobra stronka o drukarkach, hehe Mirek, ip1000 to blizniacza maszynka do ip1500, a ip1500 bez problemu instaluje sie ze sterów od Canon'a (chociaz kiedys tez mialem z tym problem). Trzeba wywalic ta ich domyslna drukarke z HOWTO Canon'a i dodac po swojemu jeszcze raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekg4018 Napisano Grudzień 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2006 Witam. Broda moja iP1000 na sterach iP 1500 nie chciala ruszyc. Turboprint przy 300dpi jest wystarczajacy, w Ubuntu 6.06 mam 600dpi, ale praktycznie jest to niepotrzebne. Moja mysla piszac tego posta byla pomoc tym,którzy zaczynaja z Fedora, pamietam swoje poczatki, jak próbowalem uruchomic i320 wtedy jeszcze w Aurox. Specyjalnie dla napisania tej instrukcji wgralem nowsza wersje sterownika, chociaz nie bylo mi to potrzebne. Skoro jest to mozliwe niech wszyscy korzystaja z Fedory i drukarek, które dzialaja ze sterownikami TurboPrint.. Przy pomocy http://localhost:631/ tez dodawalem drukarki ale w Fedorze 6 nie jest to konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2006 no okej, nie wnikam... ale czemu instalowałeś ze sterów do IP1500 jak są do IP1000? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekg4018 Napisano Grudzień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2006 Broda, swoje przeszedlem instalujac iP1000 ze sterami dla iP 1000 dla SUSE ze strony Canona przy Fedorze 5, próbowalem tez sterow dla iP1500(niby to blizniaczki). Nie bardzo wierze, by panowie z canona tak sie poprawili, chociaz wszystko mozliwe. Ja przynajmniej mam dosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ird Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 zrobiłem wszystko łądnie pięknie tak jak w tej instrukcji, ale kiedy chcę drukować w obojętnie jakim edytorze tekstu klikam na polecenie drukuj, to pojawia się tylko na ułamek sekundy okienko drukowania a po czym znika. drukarka nawet się nie poruszyła. co to może być? ewentulnie jak nie będziecie wiedzieli jak mi pomódz, to mogę tę drukarkę podłączyć do laptopa ( xp home edition ) ale będziecie musieli mi powiedziec jak skonfigurować system linux żebym mógł drukować w sieci lokalnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi