janiq Napisano Sierpień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2004 Witam, Niedawno zainstalowalem Fedore Core 2 i mam problem z konfiguracja interfejsu eth0. Krotkie wprowadzenie skad cale zamieszanie: mianowicie niedawno zmienilem sieciowke w moim kompie - mojemu providerowi internetowemu nie dalem o tym znac, zmienilem tylko pod windowsem (jak go jeszcze mialem) adres siecowy (mac) na ten z starej karty i wszystko dzialalo ok. Niestety problem pojawia sie pod Fedora. Po przeszukaniu netu udaje mi sie uruchomic internet ale musze wpisac szereg komend: ifconfig eth0 down ifconfig eth0 hw ether XX:XX:XX:XX:XX:XX (wpisuje moj stary adres sieciowki) ifconfig eth0 up potem pod kde w menu ustawienia systemowe/network aktywuje moja siecowke i odpala sie net. restartuje potem kompa, jednak wychodzi na to ze linux poki co nie umie zapamietac tych ustawien, przy ladowaniu poszczegolnych modulow dlugo szuka przy eth0 i w koncu nie udaje mu sie podniesc tego interfejsu. Kombinowalem takze z wpisaniem na w pliki konfiguracyjne tego adresu mam na mysli etc/sysconfig/networkiing/devices lub profiles ifcfg-eth0 oraz etc/sysconfig/network-scripts ifcfg-eth0 a na samym koncu w etc/sysconfig plik: hwconf - pozycja dotyczaca sieciowki ale to jednak nie przynioslo takze pozadanego rezultatu, za kazdym razem mam to samo dlugie wyczekiwanie przy odpalaniu eth0 i za kazdym razem [failed]. Mam nadzieje ze nie zamieszalem za bardzo i bedziecie mi w jakis sposob w stanie pomoc. Pozdrawiam, Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Sierpień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2004 a wez pokaz pliczek /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 i /etc/sysconfig/network moze cos pomoge - a zobacz czy w pliczku ifcfg-eth0 masz cos takiego ONBOOT=yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janiq Napisano Sierpień 29, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2004 Czesc, oto plik file:/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 HWADDR=00:50:BF:4F:1A:A8 DEVICE=eth0 ONBOOT=yes BOOTPROTO=dhcp file:/etc/sysconfig/network NETWORKING=yes HOSTNAME=localhost.localdomain mam nadzieje iz to troche rozjasni sprawe i pomoze znalezc zloty srodek pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2004 1. Moze łatwiej zgłosić to providerovi i będziesz mieć spokój. 2. w ifcfg-eth0 zamiast: HWADDR=00:50:BF:4F:1A:A8 napisz: MACADDR=00:50:BF:4F:1A:A8 3. a jak to sie robi na windzie?? gdzie w ustawieniach mozna zmieniec MAC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janiq Napisano Sierpień 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2004 Hello, Dzieki bardzo tak tez poczynilem jak napisales i dziala, czyli dla wszystkich majacych podobny problem w przyszlosci informujemy: w pliku etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 przyklad: MACADDR=XX:XX:XX:XX:XX:XX DEVICE=eth0 ONBOOT=yes BOOTPROTO=dhcp W windowsie jak masz nowa sieciowke w miare 100 mb to znajdziesz to w panelu sterowania/polaczenia sieciowe/wlasciwosci katy sieciowej i poszukaj w podmenu - adres fizyczny karty sieciowej .... Pozdrawiam, Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi