Skocz do zawartości

Instalacja Drukarki Lexmark Z35

darcon

Rekomendowane odpowiedzi

nie moge zainstalowac drukarki z35 - lexmark, sterowniki zciągnięte ze strony producenta na poprzednich systemach (linuxowych) mimo że sygnalizowały błędy to si ę instalowały i drukarka działa ok tera zwykłada się na początku instalacji

wypisuje taki błąd

[root@bialy Desktop]# sh lexmarkz35-1.0-1.gz.sh -target xxx

Creating directory xxx

Verifying archive integrity...tail: nie można otworzyć `+6' do czytania: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Error in check sums 4213096598 3952909298

jak zrobić żeby nie sprawdzała się suma kontrolna lub jak znaleźć inny sterownik który będzie ok?

google nie pomogły

niestety z tych rpm-ów nie udało mi się uruchomić drukarki, niby jest zainstalowana w cupsie ją widać ale nie działa. ma ktoś może jakieś pomysły jak ją uruchomić? na wcześniejszych wersjach systemu (chyba chodzi o jądro) wszystko ziałało?

• 4 weeks later...

wreszcie zadziałało ze sterowników które mi przysłał powerkomp zainstalowałem te drugie (z35llpddk.rpm i z35llpddk-2.0-2.i386.rpm) w cupsie wybierałe drukarkę (sterownik) lexmark z35 ... usb, ale to był błąd bo trzeba wybierać zwykłą drukarkę i wtedy dopiero zaczęło działać.

Teraz jest ok dzięki powercomp za rpm-y

• 5 months later...

Znowu problemy.

Po upgrade systemu (w zasadzie jądra z 586 na 686) drukarka przestała działać i nie potrafię w żaden sposób jej uruchomić. Moje poprzednie zabiegi nie przynoszą efektów. Czy ma ktoś może zainstalowanego lexmarka z35 i działa mu ta drukarka? Proszę o pomoc bo już wychodzę z siebie i niedługo chyba wyrzucę ją przez okno. Serwis lexmarka umywa ręce, klient tłumaczy że ta drukarka jest tylko pod W.....sa. A mi ona działała wcześniej pod FC.

Instalowanie pakietów przynosi taki efekt że drukarkę widać jest w systemie (w spisie drukarek) lecz jak wysyłam np z OO dokument do drukowania to zostaje zatrzymany. W jaki sposób zainstalować drukarkę żeby nie działała przez cupsa?

• 1 year later...