Skocz do zawartości

Irytujący Problem Ze Skype

milosz_bozenski

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam taki o to problem ze Skype. Otóz otwiera sie normalnie, czat moge prowadzic normalnie, ale w momencie gdy ktos do mnie dzwoni, albo ja rozpoczynam rozmowe, po prostu sie wylacza. Co moze byc nie tak? Bylbym wdzieczny o jakies sugestie.

Aha, uzywam najnowszej wersji z RPM-a.

$ skype
ALSA lib pcm_hw.c:521:(snd_pcm_hw_prepare) SNDRV_PCM_IOCTL_PREPARE failed: Urzadzenie lub zasoby zajete
ALSA lib pcm_hw.c:521:(snd_pcm_hw_prepare) SNDRV_PCM_IOCTL_PREPARE failed: Urzadzenie lub zasoby zajete
Naruszenie ochrony pamieci

zmienilem w ustawieniach ALSA na OSS i dziala. Czym to sie rózni ? Lepsza Alsa czy OSS ?

Zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest ALSA. Architektura OSS jest przestarzała i wręcz wycofywana z nowych wersji jądra Linuksa.Skype korzystasjący z OSS powoduje jeszcze więcej problemów, pojawiają się dziwne problemy przy udostępnianiu urządzeń dźwiękowych. ALSA oferuje znacznie lepsze rozwiazania, niewywołujące takich konfliktów, przy zachowaniu lepszej jakosci.

Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z ALSA, Jeżeli konflikt z uprawnieniem dopliku występuje, spradź, czy jakiś inny program nie slucha na LineIn lub Mic, oraz wyłacz inne programy "grajace". Przy okazji, podaj z jakiej wersji Skype'a korzystasz.

moja wersja skype to : 1.3.0.53

hmmmm, to dziwne, ale wydaje mi sie ze nic nie powinno blokowac systemu dzwiekowego, nie uruchamiam zadnych programów "dzwiekowych". jak sprawdzic czy cos w danej chwili go blokuje ? tak w ogóle to ze wczesniejsza wersja skype nie mialem takiego problemu, mimo ze tez korzystalem z alsy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...