milosz_bozenski Napisano Grudzień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2006 witam, mam taki o to problem ze Skype. Otóz otwiera sie normalnie, czat moge prowadzic normalnie, ale w momencie gdy ktos do mnie dzwoni, albo ja rozpoczynam rozmowe, po prostu sie wylacza. Co moze byc nie tak? Bylbym wdzieczny o jakies sugestie. Aha, uzywam najnowszej wersji z RPM-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2006 ALSA Otwórz go w terminalu i pokąz nam, co napisze(o ile napisze cokolwiek, bo ten program to porażka ludzkości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2006 $ skype ALSA lib pcm_hw.c:521:(snd_pcm_hw_prepare) SNDRV_PCM_IOCTL_PREPARE failed: Urzadzenie lub zasoby zajete ALSA lib pcm_hw.c:521:(snd_pcm_hw_prepare) SNDRV_PCM_IOCTL_PREPARE failed: Urzadzenie lub zasoby zajete ALSA lib pcm_hw.c:521:(snd_pcm_hw_prepare) SNDRV_PCM_IOCTL_PREPARE failed: Urzadzenie lub zasoby zajete ALSA lib pcm_hw.c:521:(snd_pcm_hw_prepare) SNDRV_PCM_IOCTL_PREPARE failed: Urzadzenie lub zasoby zajete ALSA lib pcm_hw.c:521:(snd_pcm_hw_prepare) SNDRV_PCM_IOCTL_PREPARE failed: Urzadzenie lub zasoby zajete ALSA lib pcm_hw.c:521:(snd_pcm_hw_prepare) SNDRV_PCM_IOCTL_PREPARE failed: Urzadzenie lub zasoby zajete Naruszenie ochrony pamieci zmienilem w ustawieniach ALSA na OSS i dziala. Czym to sie rózni ? Lepsza Alsa czy OSS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2006 Zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest ALSA. Architektura OSS jest przestarzała i wręcz wycofywana z nowych wersji jądra Linuksa.Skype korzystasjący z OSS powoduje jeszcze więcej problemów, pojawiają się dziwne problemy przy udostępnianiu urządzeń dźwiękowych. ALSA oferuje znacznie lepsze rozwiazania, niewywołujące takich konfliktów, przy zachowaniu lepszej jakosci. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z ALSA, Jeżeli konflikt z uprawnieniem dopliku występuje, spradź, czy jakiś inny program nie slucha na LineIn lub Mic, oraz wyłacz inne programy "grajace". Przy okazji, podaj z jakiej wersji Skype'a korzystasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2006 moja wersja skype to : 1.3.0.53 hmmmm, to dziwne, ale wydaje mi sie ze nic nie powinno blokowac systemu dzwiekowego, nie uruchamiam zadnych programów "dzwiekowych". jak sprawdzic czy cos w danej chwili go blokuje ? tak w ogóle to ze wczesniejsza wersja skype nie mialem takiego problemu, mimo ze tez korzystalem z alsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 Poprzednia wersja Skype'a nie obsługiwała w ogóle ALSy. Starszy Skype powodował mnóstwo innych problemów, o niebo gorszych niż przerywanie dźwięku. Czyli robiłeś aktualizacje sysyemu? Jeżeli nie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 nie robiłem aktualizacji systemu dostałem kernel panic i się wkurzyłem i załadowałem jeszcze raz fedorke. więc co mam robić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 Zrób ktualizację systemu - dobrze radzę. O ile dobrze apmietam, komponenty ALSA dla Fedory były juz aktualizowaner, więc pobranie ich nowej wersji z dużym prawdopodobieństwem pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi