radzik Napisano Grudzień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2006 Na poczatku musze napisac ze jestem kompletnie zielony w tym systemie. Probowalem przejsc ze "slynnej" windy na linuksa. Wszystko bylo ok do czau. Chcialem skopiowac sobie wazne pliki (zdjecia, dokumenty itp.) z dysku USB, po podlaczeniu go, system wykryl go elegancko ale co sie okazalo przy probie otworzenia dysku wyskakuje: blad odczytu albo blad mnt/removable (czy jakos tak), bardzo sie tym rozczarowalem bo myslalem skoro jest tyle plusow ktore przemawiaja na korzysc tego systemu to bylem przekonany ze z tym nie ma w ogole problemow, jednak sie mylilem. Nie moge ani zobaczyc plikow na tym dysku, ani tez nic na niego zapisywac. Jest to system plikow ntfs. Nie wiem czy mozna to jakos zrobic zeby chodzilo idealnie jak pod winda. Musialem niestety znow przejsc na windowsa bo tam nie ma zadnych powazniejszych problemow z moim dyskiem. Prosze o pomoc, jestem bardzo bardzo poczatkujacy to prosilbym tez o odpowiedzi ze szczegolami bo nie wiem czy sie polapie. Pozdrawiam. P.S Posiadam system Fedora Core 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Grudzień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2006 Najchetniej zaczal bym tak : UZYWAJ WYSZUKIWARKI Ale skoro jestes tu nowy to mogles jeszcze nie poznac regulaminu. W kazdym razie z tego wzgledu odpowiem na to pytanie bo raczej nikt nie bedzie chial tracic czasu na bezsensowne powtarzanie w kólko tego samego. 1. Najpierw teoria NTFS jest systemem plików nie obslugiwanym domyslnie przez linuksa dlatego tez nie mozesz na niego nic zapisywac ani odczytywac dlatego polecal bym Tobie sformatowac pendriva na fat16, fat32 lub vfat jak bedziesz chcial... Unikniesz w ten sposób tej niekompatybilnosci. Co do rozwiazania problemu 1. Jezeli tylko odczytywac informacje to przeczytaj to : http://faq.fedora.pl/#ntfs ze zwróceniem szczególnej uwagi na YUM'pa czyli do czego sluzy i jak sie go obsluguje 2. Istniej tez mozliwosc zapisu nie jest to jednak wersja ostateczna programu tylko nazwijmy to ... beta Ale bylo juz o tym mowione na tym forum wiele razy wystarczy wpisz w wyszukiwarce ntfs-3g I rada na przyszlosc .Podaj jakies dane techniczne swojego sprzetu moze to kiedys ulatwic rozwiazanie problemu. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2006 Jest to system plikow ntfs. Nie wiem czy mozna to jakos zrobic zeby chodzilo idealnie jak pod winda. Musialem niestety znow przejsc na windowsa bo tam nie ma zadnych powazniejszych problemow z moim dyskiem. Tak, mozna to tak zrobic - sformatuj pendrive w ext2/ext3 a zobaczysz jak pieknie dziala zapis/odczyt. NTFS to natywny microsoftowy system plikow systemow z rodziny NT. A tak powaznie to sformatuj dongla w ktoryms z FATow (tak jak Ci poradzil Sand-fly) to nie bedziesz musial nic doinstalowywac a zawartosc odczytasz pod kazdym systemem... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi