Skocz do zawartości

Dysk Na Przelotce Ide -> Sata W Ich6

orzeszko

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tak: dysk IDE podpiety do SATA0 za pomoca przelotki IDE->SATA. FC5 instaluje sie, wszystko ok, nawet nie miauknie. W FC6 - po przelozeniu dysku z zainstalowanym wczesniej systemem (jak byl na IDE), po poprawieniu fstab i gruba nie wystartuje. Co ciekawe - samego gruba i splashscreen potrafi wczytac - nie idzie juz dalej. Odpalenie FC6 instalki w trybie rescue daje efekt - brak zainstalowanych dysków w systemie (FC5 w rescue daje rady). Próba odpalenia instalki FC6 - zawisnie tak z 2 minuty na Load ata_piix i idzie dalej, ale dysku nie zobaczy. Odpalenie FC6 podpietej do ATA z podpietym innym dyskiem do SATA daje efekt taki, ze po zaladowaniu systemu i tak nie widac tego dysku na SATA.

Czyli tak jakby FC6 (przynajmniej u mnie) w ogóle nie widziala SATA... Co jest grane?

mam podobny, ale tylko podobny problem...

Nie stety nie wiem jak bylo we wczesniejszych wydaniach (z fedora mam do czynienia dopiero od 6), ale moj system (FC6_64) tez nie radzi sobie z przejsciowka ide>sata tyle ze podlaczona do napedu DVD-RW. System juz podczas instalacji nie potrafi znalesc napedu (w pewnym momencie uzyskuje komunikat o braku plyty insalacyjnej w napedzie), dlatego tez drugi naped podpiolem do kontrolera pata nie stosujac przejsciowki (dziala prawidlowo).

System podczas uruchomienia zaraz po wczytaniu obrazu jadra bardzo dlugo proboje podlaczyc sie do urzadzenia ata6 (w tym czasie naped kilukrotnie sie resetuje), po ok 10 sekunkach po seri komunikatow system poddaje sie przy probie montowania napedu

Dec 24 08:04:41 localhost kernel: ata6.00: limiting speed to UDMA/25

Dec 24 08:04:41 localhost kernel: ata6: failed to recover some devices, retrying in 5 secs

Dec 24 08:04:41 localhost kernel: ata6: SRST failed (status 0xFF)

Dec 24 08:04:41 localhost kernel: ata6: SRST failed (err_mask=0x100)

Dec 24 08:04:41 localhost kernel: ata6: follow-up softreset failed, retrying in 5 secs

Dec 24 08:04:41 localhost kernel: ata6: follow-up softreset failed, retrying in 5 secs

Dec 24 08:04:41 localhost kernel: ata6: reset failed, giving up

oto log z podlaczenia urzadzenia...

sadze ze problem z dyskiem moze byc podobny (dysk na przejsciowce mialem podlaczony jak istalowalem mandrive 2006 tez nie widzial ale 2007 radzi sobie bez problemow zarono z dyskiem na przejsciowce jak i z napedem)

Ja myslę, że to problem sterownika ata_piix , bo podczas instalacji FC5 jego ładowanie przechodzi gładko, natomiast w instalce wisi tak ze 2 minuty, po czym i tak nie ma efektu jego działania. Próbowałem szukać takiego sterownika, żeby go podłozyć z dyskietki ale zima - znalazłem coś do UBUNTU a to mi piszczy że nie pasuje...

Teraz inna sprawa - odpalam FC6 z dysku na PATA ale z podłączonym jakimś urządzeniem przez SATA - zwiacha na udev, jak nie popchnę dalej ctrl-c to tak może wisieć. Ale raz mi się udało, że mimo ctrl-c na udev zobaczył dysk na SATA podpiety...

Ja z sata jako tako problemow nie mam... wszytkie dyski mam na SATA. Problem mam tylko z napedem na przelotce... przy podpinaniu dysku na przelotce tez byly problemy...

wyglada to na blad stereownika sata, ostateczeni nie inicjalizuje sie dla kanalu na ktorym podpiety jest naped z przelotka...

reszta napedow (natywnie satowych) przechodzi gladko... mam zamiar dorwac naped z interfejsem sata i sprawdzic czy blad tez wystepuje, ale nie wiem kiedy mi sie to uda i pytanie jak jest realizowane sata w napedach optycznych. czy tak jak poczatkowo w dyskach (dysk natywnie patowy z ukladem tlumaczacym) czy juz w pelni kontroler napedu jest natywny

problem mamy chyba jednak podobny :)

http://www.justlinux.com/forum/showthread....threadid=147881

nie wiem czy pomoze mi ale powinno tobie... w watku jest wspomniany sterownik o ktorym mowiles... moze akurat

jak by sie udalo daj znac... nie wiem czy mi to pomoze ale oplaca sie sprawdzic (choc u mnie wyglada to jednak nieco inaczej)

Zrobilem to tak:

Przy instalce wystarczy przekazac do jadra parametr all-generic-ide i... instalator widzi dysk. U mnie, poniewaz mam w trybie ENHANCED widzi mi go jako /dev/hde. Oczywiscie potrzebna odpowiednia korekta /etc/fstab i /boot/grub/grub.conf Ale niestety to nie wszystko. System nie chce dzialac poprawnie a dokladniej wiesza sie jezeli nie podam odpowiednich parametrów do jadra podczas startu. I tak mam cala litanie:

kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-1.2868.fc6 ro root=/dev/hde5 rhgb quiet all-generic-ide acpi=off irqpoll selinux_compat_net=1

Najbardziej mnie martwi ten 'acpi=off' bo nie moge kulturalnie wylaczyc komputera :( Natomiast bez tego parametru komputer wlasnie sie wiechnie po jakichs 2-3 minutach.

Aha - ja na tym dysku z przelotka mam oczywiscie system :) I zauwazam pewien dyskomfort - przy jakichs bardziej 'wymagajacych' operacjach dyskowych mam chwilowa zwieche nawet na kursorze... nie wiem jak to obejsc.

@_DL_ - jesli mówisz o tym sposobie

/etc/modules.conf
alias scsi_hostadapter ata_piix
options ata_piix noprobe

mkinitrd -f /boot/initrd-_nr-kernela_.fc6.img _nr-kernela_.fc6

to raczej on nie dla mnie, gdyz ja potrzebuje SATA - w koncu mam dysk z systemem podpiety na SATA...