Skocz do zawartości

Nieudana Instalacja Core 6

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis przystapiłem do instalacji core6 , juz na poczatku instalacji skonfigurował sie automatycznie LIVEBOX neostradfy poprzez dhcp.

Dodałem wiec od razu repozytoria EXTRAS i przystapiłem do instalacji.

Juz przy samym koncu instalacji gdy instalował sie AZUREUS wszystko staneło;

Ani płytka w napedzie drgneła ani LIVEBOX nic juz nnie sciagał ani czerwone swiatełko na obudowie, te od dysku ani na chwile nie mrugneło :angry:

Poniewaz nic sie nie działo zrobiłem twardy restart kompa i ujrzałem tylko

grub > :lammer:

Próbowałem ratowac sytuacje wrzuciłem płytke jeszcze raz do napedu i wybrałem opcje 'aktualizacji' a gdy doszłem do momentu 'rekonfiguracja programu rozruchowego' to wywaliło NIE ZAINSTALOWANO ZADNYCH PAKIWETóW ZWIAZANYCH Z JADREM error !!

Jedyne co mogłem w tym momencie uczynic to zrobic 'fixmbr' by napiosac spod windoiws tego posta, z zapytaniem; dlaczego instalacja core6 staneła na etapie dociagania pakietów z sieci a konkretnie AZUREUS.

Propsze o jakąś porade :D

Ciezko zgadnac, ale ja obstawiam dwie mozliwosci - [1] repo z azureusem bylo rzeczywiscie chwilowo niedostepne, lub [2] azureus przy instalacji zawisl na javie...

Obstawiam [2], nastepnym razem nie instaluj azureusa przed pelna sunowska java...

Pozdro

//===== edit =====

BTW - grub (a w zasadzie jego wpisy w mbr) to ostatni etap instalacji wiec nic dziwnego, ze nie zostal zainstalowany...

BTW2 - grub nie jest dotykany jesli nie zostanie zmieniona zawartosc /boot (to tak w uproszczeniu, chodzi po prostu o kernel, vmlinuz itp...)

Jeżeli chodzi o instalację fedory core 6, to zawsze instaluję ją bez żadnych dodatków (zwykła podstawowa instlacja) też miałem kilka problemów jak dodałem kilkanascie programów podczas instalacji fedorkii. Zazwyczaj po instalacji podstawowej dodaje repo i zaczynam instalaować i updatowac potrzebne mi oprogramowanie.

• 3 weeks later...

Dziś po r <_< az drugi "połamałem sobie zeby" na instalacji CORE6 !!

Gdy instalował sie polski pakiet jezykowy do OpenOffice wyskoczył komunikat ze jest konflikt plików i by ...zrestartowac system :unsure:

Po zrestartowaniu pokazał sie tylko napis GRUB_ i nic pozatym.

Ani windy ani linuksa sie z tego nie uruchomi !!

Tak wiec aby miec jakikolwiek bootloader zainstalowałem '' na chybcika'' PCBSD 1.3

To jest co prawda UNIX ale równie łatwy w instalacji co różne linuksy.

Tylko jego bootloader jest niefajny

F1 - DOS

F2 - BSD

Dlaczego windows jest dla bsd dosem to juz nie wiem