Skocz do zawartości

Motorola Sb5100 Cable Modem - Koniecznosc Kazdorazowego Podlaczania Modemu

marcini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam modem Motorola SurfBoard SB5100. Dziala ze sterownikiem usbnet, ale po starcie systemu nie chce sie uruchomic. lsusb pokazuje urzadzenie, modul usbnet jest zaladowany, ale przy starcie systemu albo przy probie uruchomienia eth1 dostaje komunikat:

Nie znaleziono urządzenia usbnet eth1, opóźnianie inicjowania.

Dopiero jak wyciagne kabel usb i podlacze go ponownie, eth1 sie uruchamia, pobiera adres z DHCP i dalej juz dziala.

Jak moge sprawic, aby modem startowal bez koniecznosci jego odlaczania i ponownego podlaczania?

Moze jest jakies polecenie, ktore spowoduje podobny efekt jak przelaczenie urzadzenia?

Mam FC6:

[root@localhost proc]# uname -a

Linux localhost.localdomain 2.6.18-1.2868.fc6 #1 SMP Fri Dec 15 17:31:29 EST 2006 i686 athlon i386 GNU/Linux

Wiesz co radze dac sobie spokoj z polaczeniem modem <-> PC a'la USB. Przejdz na polaczenie za pomoca karty sieciowej. (_napewno_ → na pewno) ORT znikna wszelkie problemy, a wydatek nie jest wielki( jesli nie masz karty sieciowej).

Hmm a sprobuj najpierw recznie zrestartowac polaczenie, tzn. mysle tutaj o

ifdown 
ifup

Jesli by zadzialalo mozna by prosty skrypcik napisac. Teraz jednak tylko zgaduje, bo nie wiem za bardzo jak dziala ten sterownik.

Tak czytam i czytam... i tak sobie mysle, ze bedziesz musial zdecydowac sie na ostatecznosc ;)

Swoja droga sam uzywam modemu kablowego i do glowy by mi nie przyszlo podpinac go pod USB skoro mam do dyspozycji ethernet... ale Ty pewnie masz jakis bardzo wazny powod ;)

Zainwestuj 20pln w sieciowke a wszystko zadziala Ci jak bajka

Pozdro

Sieciowka jest mi potrzebna do czegos innego, wiec naturalnym krokiem byl pomysl podpiecia modemu pod usb. A jak zaczal dzialac to pomyslalem ze sprobuje doprowdzic sprawe do konca :rolleyes:

Swoja droga wierzyc mi sie nie chce ze nie ma sposobu na zrestartowanie usb.