marcini Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 Witam! Mam modem Motorola SurfBoard SB5100. Dziala ze sterownikiem usbnet, ale po starcie systemu nie chce sie uruchomic. lsusb pokazuje urzadzenie, modul usbnet jest zaladowany, ale przy starcie systemu albo przy probie uruchomienia eth1 dostaje komunikat: Nie znaleziono urządzenia usbnet eth1, opóźnianie inicjowania. Dopiero jak wyciagne kabel usb i podlacze go ponownie, eth1 sie uruchamia, pobiera adres z DHCP i dalej juz dziala. Jak moge sprawic, aby modem startowal bez koniecznosci jego odlaczania i ponownego podlaczania? Moze jest jakies polecenie, ktore spowoduje podobny efekt jak przelaczenie urzadzenia? Mam FC6: [root@localhost proc]# uname -a Linux localhost.localdomain 2.6.18-1.2868.fc6 #1 SMP Fri Dec 15 17:31:29 EST 2006 i686 athlon i386 GNU/Linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Wiesz co radze dac sobie spokoj z polaczeniem modem <-> PC a'la USB. Przejdz na polaczenie za pomoca karty sieciowej. (_napewno_ → na pewno) ORT znikna wszelkie problemy, a wydatek nie jest wielki( jesli nie masz karty sieciowej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcini Napisano Grudzień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Wiem ze z sieciowka byloby latwiej, ale mimo wszystko bylbym wdzieczny za porady w kwestii usb. Sieciowka to ostatecznosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Hmm a sprobuj najpierw recznie zrestartowac polaczenie, tzn. mysle tutaj o ifdown ifup Jesli by zadzialalo mozna by prosty skrypcik napisac. Teraz jednak tylko zgaduje, bo nie wiem za bardzo jak dziala ten sterownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcini Napisano Grudzień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 Niestety, po ifup eth1 dostaje taki sam komunikat jak przy ifconfig eth1 up, czyli "Nie znaleziono urządzenia usbnet eth1, opóźnianie inicjowania." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 Tak czytam i czytam... i tak sobie mysle, ze bedziesz musial zdecydowac sie na ostatecznosc Swoja droga sam uzywam modemu kablowego i do glowy by mi nie przyszlo podpinac go pod USB skoro mam do dyspozycji ethernet... ale Ty pewnie masz jakis bardzo wazny powod Zainwestuj 20pln w sieciowke a wszystko zadziala Ci jak bajka Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcini Napisano Grudzień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 Sieciowka jest mi potrzebna do czegos innego, wiec naturalnym krokiem byl pomysl podpiecia modemu pod usb. A jak zaczal dzialac to pomyslalem ze sprobuje doprowdzic sprawe do konca Swoja droga wierzyc mi sie nie chce ze nie ma sposobu na zrestartowanie usb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Grudzień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 A nie pomyślałes o drugiej sieciówce? nie masz wolnego slotu? wrzuć drugą kartę i będziesz miał spokój. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi