Saek Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 Witam. Na wstępie przepraszam jeśli temat pojawiał się wcześniej ale ja niestety na niego nie trafiłem a szukałem bardzo ambitnie Problem dotyczy FC5 i Mplayera. Kilka dni przed świętami aktualizowałem system (kilkadziesiąt pakietów) i wszystko było ok do chwili gdy spróbowałem włączyć film. Obraz jest natomiast dźwięk trzeszczy i nie można nic zrozumieć. Próbowałem jeszcze raz zainstalować mplayera (to chyba nawyk z wi.... ) - nie pomogło. Znalazłem na forum podobną sytuację gdzie ktoś pisał żeby ustawić w opcjach mplayera system dźwięku na alsa - też nie pomogło (próbowałem wszystkich i albo jest tak samo albo nie ma wcale) Co ciekawe niektóre filmy odtwarzane są normalnie wydaje mi się, że problem dotyczy rozszerzeń *.mpg i *.avi ale tylko tych które w nazwie pliku mają Xvid'a. Xmms odtwarza mp3 normalnie więc chyba alsa działa poprawnie. Wydaje się, że to wina kodeków ale dlaczego wcześniej działały poprawnie??? Pozatym kodeki też próbowałem podmienić (ściągnąłem jakieś nowsze i nic się nie zmienieło). Z tym, że jeśli chodzi o kodeki to tak naprawdę nie wiem czy dobrze je zmieniłem bo z tego co pamiętam były w kilku miejscach (jak instalowałem Fedorkę to gdzieś znalazłem, że powinny być "tu" "albo "tu" albo "tam" i na pewno będzie działać Jako początkujący wsadziłem je więc wszędzie ale nie pamiętam gdzie :( Mogło się więc zdarzyć, że wcale ich nie podmieniłem (tych właściwych). Jestem jeszcze "świeżym" użytkownikiem więc nie krzyczcie bardzo A jak ktoś ma pomysł co z tym zrobić to będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2006 ... "tu" "albo "tu" albo "tam" i na pewno będzie działać Jako początkujący wsadziłem je więc wszędzie ale nie pamiętam gdzie :(No to chyba musisz sobie przypomniec gdzie bylo to "tu" itd... Wszystkie kodeki instalowane yumem / rpm same umieszczaja sie tam gdzie powinny. Ty teraz po update masz stare smieci w kilku lokalizacjach (z ktorych co najmniej jedna jest ciagle uzywana)... zainstaluj kodeki tak jak nalezy (czyli yumem) to jest szansa ze system nadpisze nieaktualne wersje przynajmniej w jednej (ale tej najwazniejszej, bo uzywanej) lokalizacji, lub poszukaj starych wersji kodekow, usun, doinstaluj nowe a wtedy system zacznie uzywac tego co trzeba a i na dysku bedzie porzadek... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Grudzień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 Dzięki za odpowiedź Niestety wszystko wskazuje na to, że problem jest głębszy - wczoraj postawiłem FC6 wszystko świeżo zainstalowane i jest ten sam problem. Prauje nad rozwiązaniem jak ktoś ma jakiś pomysł to piszcie! Pozdro i dobrej zabawy dzisiaj !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Grudzień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 pobaw sie mikserem dzwieku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Styczeń 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 pobaw sie mikserem dzwieku Witam. Nie wiem co ma do tego mikser dźwięku. Ale to chyba nie to Wczoraj zainstalowałem Xine'a i pakiet kodeków i o dziwo wszystko działa prawie jak należy. Prawie tzn. nie odtwarza *.rmvb (brak obrazu) a filmy które miały trzeszczący dźwięk przycinają się na samym początku (po 5-10 sec.) na około 1 min i potem już jest OK. Zainstalowałem też ponownie Mplayera i co dziwne jest tak jak było po aktualizacji w FC5 . Xine działa Mplayer - nie. Żeby było ciekawiej to pakiet kodeków jest ze strony Mplayera, najnowszy jaki był (o ile pamiętam to z października), kodeki zainstalowałem zgodnie z Installation Notes dla FC 5 więc powinny być w dobrym miejscu Czy aby ostatni Mplayer nie ma jakiegoś bug'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Z jakiego repo masz tego mplayera? Możliwe, że mieszasz repo (livna i freshprms czy jeszcze jakieś inne). Ja przesiadłem się całkowicie na livnę i wszystko chodzi jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Styczeń 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Z jakiego repo masz tego mplayera? Mozliwe, ze mieszasz repo (livna i freshprms czy jeszcze jakies inne). Ja przesiadlem sie calkowicie na livne i wszystko chodzi jak nalezy. Mam standardowe repozytoria z instalki FC6 + Macromedia + Freshrpms + Livna. Z tym, ze Livna domyslnie jest wylaczona (pobieram z niej tylko sterowniki NVidii). Radzisz zeby zainstalowac Mplayera tylko z Livny? Bo ja jakos sie wyczulilem na uwagi Forumowiczów dotyczace mieszania repozytoriów A ze jestem poczatkujacym userem i nie bardzo jeszcze kumam co i jak w systemie to troche sie boje, ze sie skonczy znowu reinstalem Pozatym jak zmusic yuma zeby wybral konkretne repo? Bo jeszcze czegos takiego nie robilem. Wylaczyc wszystkie pozostale? Jesli sobie dobrze przypominam to z repo jeszcze mam Dieres ale sprawdzic to moge po powrocie z pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Mam standardowe repozytoria z instalki FC6 + Macromedia + Freshrpms + Livna. Z tym, że Livna domyślnie jest wyłączona (pobieram z niej tylko sterowniki NVidii). No i to jest niestety blad. Najpewniejsza (najstabilniejsza) obecnie (czyli od jakiegos roku ) konfiguracja repozytoriow to: core/extras/updates (standard FC) + livna + macromedia. W takiej konfiguracji nic sie nie ma prawa pogryzc i te repozytoria moga (powinny) byc wlaczone na stale. Natomiast wszystkie inne powinny byc wylaczone (enable=0 w odpowiadajacych im plikach konfiguracyjnych *.repo) i uzywane z rozwaga oraz tylko w uzasadnionych przypadkach (przez dodanie do wywolania yuma parametru --enablerepo=freshrpms, czy dries, czy atrpms, czy kde...). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Styczeń 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 No i to jest niestety blad. Najpewniejsza (najstabilniejsza) obecnie (czyli od jakiegos roku ) konfiguracja repozytoriow to: core/extras/updates (standard FC) + livna + macromedia. W takiej konfiguracji nic sie nie ma prawa pogryzc i te repozytoria moga (powinny) byc wlaczone na stale. Natomiast wszystkie inne powinny byc wylaczone (enable=0 w odpowiadajacych im plikach konfiguracyjnych *.repo) i uzywane z rozwaga oraz tylko w uzasadnionych przypadkach (przez dodanie do wywolania yuma parametru --enablerepo=freshrpms, czy dries, czy atrpms, czy kde...). Pozdro Uuuuuu znczy wygląda na to, że "z marszu" sobie namieszałem Czyli teraz powinienem usunąć nieszczęsnego Mplayera, ustawić prawidłowe repozytoria, zainstalować ponownie i modlić się pokornie żeby zadziałało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Czyli teraz powinienem usunąć nieszczęsnego Mplayera, ustawić prawidłowe repozytoria, zainstalować ponownie i modlić się pokornie żeby zadziałało ? Wedlug mnie - dokladnie tak. Na pocieszenie moge Ci tylko powiedziec, ze powinno Ci sie to udac Dobrze, ze nie przeinstalowales sobie polowy systemu pakietami z atrpms czy kde Jakby sie cos gryzlo to daj znac - rozwiazemy problem (jakis czas temu pod piatka mialem dokladnie ten sam problem z mplayerem i wymieszanymi repo freshrpms<->livna). System moze sie cos pluc o zaleznosci, ale da sie to rozwiazac Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Styczeń 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2007 Wedlug mnie - dokladnie tak. Na pocieszenie moge Ci tylko powiedziec, ze powinno Ci sie to udac Dobrze, ze nie przeinstalowales sobie polowy systemu pakietami z atrpms czy kde Jakby sie cos gryzlo to daj znac - rozwiazemy problem (jakis czas temu pod piatka mialem dokladnie ten sam problem z mplayerem i wymieszanymi repo freshrpms<->livna). System moze sie cos pluc o zaleznosci, ale da sie to rozwiazac Powodzenia Witam. 15 min i bylo po robocie. Faktycznie wina wymieszanych repozytoriów albo raczej tego kto je wymieszal ... exbros i roger_sanchez87 wielkie dzieki za pomoc i zainteresowanie !!!! A ten post niech pozostanie jako przestroga dla innych poczatkujacych Nie mieszac "gryzacych sie" repozytoriów!!! Pozdrawiam. Temat oczywiscie do zamkniecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi