Skocz do zawartości

Jądro I Nvidia

Metaldusza

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze problem z jądrem w Fedorze.

Mianowicie chce zainstalować nowe sterowniki do mojej karty graficznej, ale

żeby działało wszystko 100%-owo muszę zmienić jądro na inne, niż jest

w standardzie(tak gdzieś wyczytałem i nie wnikajmy w szczegóły).

Prawdopodobnie najlepsze jądro (w moim wypadku) to "kernel-2.6.5-1.358.8kstacks.rpm". Niestety nie wiem (_z kąd_ → skąd) ORT mam go pozyskać. Może się mylę,

ale wydaje mi się to prawdziwe. Karta graficzna pochodzi z seri Nvidia.

Jeżeli ktoś chciałby mi w tym pomóc to wielkie Uszanowanie.

Pozdro. B)

- Jeżeli chodzi ci o Fedore Core 2 jest ona opublikowana domyślnie z jądrem 2.6.x na które niedawno "przesiadł się" m.in. Mandrake. Developerzy Fedory zdecydowali się na na zmniejszenie stosu w jądrze, co, obok zalet ma również wady - m.in. unimożliwia pomyślną instalację sterowników Nvidii i Linuxanta.

Użytkownicy Linuksa mogą temu zaradzić kompilując jądro dostępnme ze strony www.kernel.org z wyłączona opcją 4STACKS. Można także użyć gotowego pakietu RPM z nowym jądrem i zainstalować

za pomocą polecenia :

(gotowy pakiet musisz znaleźć sam nazwa będzie podobna do tej którą podałeś)

rpm  -ivh kernel-2.6.<odpowiednia-wersja-jądra>.rpm

Jeżlei nowe jądro zdziała zgodnie z oczekiwaniami stare odinstalowujemy poleceniem:

rpm -e kernel-<wersja-starego-jądra>.rpm

Jeśli wolisz ambitniejsze wyjście to polecam:

Dokładny opis kompilacji nowego jądra i instalacji sterowników nvidia (ANG)

żeby działało wszystko 100%-owo muszę zmienić jądro na inne, niż jest

w standardzie(tak gdzieś wyczytałem i nie wnikajmy w szczegóły).

To było dawno i nieprawda ;-) Wystarczy, że zainstalujesz najnowsze sterowniki, bo te starsze były skopane. A co do jądra - wystarczy, że zaktualizujesz system. Nic więcej nie potrzeba.

To znaczy  co? Nie chodzi grafika czy co?

- Chodzi tutaj o akcelerację 3D potrzebną do korzystania z bardziej wymagających programów (np. Celestia, TuxRacer itd.). Standardowo Kernel FC2 po instalacji jest skompilowany z opcją 4STACKS co ogranicza stos i powoduje problemy ze sterownikami Nvidii. Sam posiadam sprzęt Nvidii oraz FC2 i problem rozwiązał się dopiero po zmianie jądra i instalacji nowych driverów. (FC2 używa X.org który zawiera jedynie sterowniki Open Source zatem sterowniki producenta należało samemu ściągnąć http://www.nvidia.com/linux)

Standardowo Kernel FC2 po instalacji jest skompilowany z opcją 4STACKS co ogranicza stos i powoduje problemy ze sterownikami Nvidii.

Tak, ale jak to napisałem powyżej, to było dawno i nieprawda ;-) Od wersji 1.0-6106 sterownik obsługuje już 4Kstos → http://www.nvidia.com/object/linux_display...2_1.0-6106.html Sam mam sterowniki NVIDII (http://petrix.se/fedora/), X.org 6.8.0 RC3, standardowe jądro 2.6.8-1.521 i nie mam problemów z programami 3D (wygaszacze w OpenGL chodzą normalnie i nie przymulają procesora)

[y4kk0@X y4kk0]$ glxinfo
name of display: :0.0
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.3

Chciałem tylko wiedzieć, co użytkownik Metaldusza miał na myśli mówiąc "wszystko jest jak dawniej" :-) Niektórym sterowniki NVIDII powodowały zwisy systemu na płytach z chipsetem nforce2, czy jakoś tak i chciałem się upewnić, czy wszystko jest w porządku.

No więc przepraszam na tak długo oczekiwaną odp.,

ale miałem trochę spraw do załatwienia. Chodziło mi poprostu o to, że

nadal karta mi nie chodzi. A sterowniki mam (_napewno_ → na pewno) ORT dobre tylko proszę

o podanie mi lokalizacj gdzie mogę znaleźć jądro: "kernel-2.6.5-1.358.8kstacks.rpm". Prosze o dokładną lokalizację.

I jeszcze raz przepraszam. B)

A sterowniki mam (_napewno_ → na pewno) ORT dobre tylko proszę

o podanie mi lokalizacj gdzie mogę znaleźć jądro: "kernel-2.6.5-1.358.8kstacks.rpm". Prosze o dokładną lokalizację.

Sterowniki najlepiej pobierz stąd - są "pewne". Nie zapomnij o wyedytowaniu xorg.conf zgodnie z tym (zwróć uwagę na sec-03).

Źródło jądra zawsze najłatwiej odnaleźć poleceniem

whereis kernel

Po co Ci to?