Lukasz69 Napisano Grudzień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2006 Witam! Znalazlem w necie jak zmusic fpc do kompilacji pod winde. Sciagnalem binutils ale skrypt ktory dolaczyli do FPC nie kompiluje poprawnie binutils. Postanowilem wiec sciagnac rpm z binutils. Teraz wlasnie nie wiem jak skonfigurowac FPC do kompilacji pod win. Mecze sie juz z tym od wczoraj kilka dobrych godzin i nie mam juz pomyslow jak rozwiazac ten problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 Krótko: potrzebny jest linker dla formatu PE czyli exe. Patrz dystrybucje z www.freepascal.org lub na ichnim sourceforge, pakiet bodajze fpc_crosswin. Godny polecenia. Jak wymusic kompilacje dla win32? fpc --help, a na pamiec to bodajze -TWin32. Ale sprawdz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Styczeń 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2007 Kombinuje - szukam w necie i nic :/ Humor sobie jedynie psuje probuja uporac sie z tym problemem. Chyba sobie daruje na jakis czas - moze za pare tygosni mi sie uda :| Dzieki za odzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2007 $ rpm -q --info fpc_crosswin32 Description : Units and binutils needed by Freepascal to cross compile to target win32. This rpm was built from sources built by the scripts of the lazarus project. See http://www.lazarus.freepascal.org. Download the lazarus sources and see <lazarusdir>/tools/install/cross_unix/ Patrz http://sourceforge.net/project/showfiles.p...ckage_id=192183 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Styczeń 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 Kurcze az w oczy kole - jak ja nie natrafilem na to? Wstyd mi - dzieki wielkie - dzis ale po poludniu sciagne i sprawdze - powinienem juz dac sobie rade. EDYTA: Sciagnalem - pokopiowalem tam gdzie trzeba, zmienilem wpisy w pliku konfiguracyjnym i dalej zonk - tak mi sie zdaje ze moze problem lezy w tym ze mam fpc 64-bitowego. Chyba trzeba pokombinowac i doinstalowac 32 bitowego fpc - moze w tym tkwi problem. EDYTA2: To ostatnia chyba edytka bo mi sie udalo Z tych plikow ktore byly w tej paczce przydaly sie dwa i386-win32-as i ld bo kompilator nie chcial mnie bez nich puscic No i oczywiscie najpierw musialem zrobic mozliwosc kompilacji pod 32 bity by skompilowac zrodla na 32 bity pod winde. Jeszcze skompilowalem mingw32 i skopiowalem w odpowiednie miejsce i dziala kompilacja pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT 32 i 64 bity i pod win32 Dzieki za link z ta paczka rpm bo bym nie mial niezbednych 2 plikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi