Skocz do zawartości

Acer Aspire 5610 Glownie Chodzi O Wiatraki

Songokuu

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc mam taki problem zachcialo mi sie laptopa ale jak bym wiedzial ze bede skazany na XP to bym sobie chyba darowal Jako ze na codzien uzywalem Ubuntu 6.10 postanowilem najpierw z nim sprobowac po wlozeniu live cd plyta bootowala sie okolo 10min zawsze na fsck jak juz sie wkoncu zbootowala instalka przeszla bezproblemowo jednak dlugie bootowanie pozostalo Nie moglem tez zainstalowac sterow do nvidi przez co nie moglem zrobic beryla Na zwyklym blaszaku spostrzeglem ze tam mialem kernel i386 a na lapku zainstlowal sie generic wywalilem wienc go i postawilem i386 poroblem z dlugim bootowaniem zniknol stery nvidi tez sie zainstlowaly jednak powstal nowy jako ze mam dwu rdzeniowy procek jak zmienilem kernel teraz ubu wykrywa juz tylko jeden procek (na genericu byly dwa) To jednak nie sa najwieksze problemy i pewnie mozna by sobie jakos z nimi poradzic jak by mi sie chcialo Njwiekszym problem jest to ze wiatraki nie chca chodzic przez co laptop ostro pazy w lapy wiatrak wlancza sie tylko czasem na kilka sekund katalog /proc/acpi/fan/ jest jednak pusciotki mysle jednak ze acpi dziala bo grkellem (czy jak to sie tam pisze) wykrywa wszystkie czujniki tmp itd oprocz wiatrakow poziom baterii tez jes ok po tych perypetiach postanowilem sie poddac i sprobowac suse 10.1 wszystkie w.w problemy zniknely ale WIATRAKI dalej nie chca ruszyc a laptop piecze sie jescze bardziej(pomijam juz fakt ze bardziej powalonego i zmulonego systemu nie widzialem tyle tylko ze ladnie wyglonda) Wienc dzisiaj z rana postanowilem zrobic jedyne co mi pozstalo i pojsc do kiosku i kupic fedore 6 (bo nie chce mi sie ciagnac 3,5gb)

Sorry za tyle tych wypocin ale chcialem wam zobrazowac sytlacje Chcialem was zapytac czy jest szansa ze Fedora poradzi sobie z chlodzeniem (zaznaczam ze w XP wiatrak chodzi caly czas i komputer co bym nie robil jest zimniutki) Wbiosie nie mam opci Fans always on niestety np w dosie a nawet w samym biose wiatraki tez nie chodza chodza tylko pod wspanialego windowsa

Posze o pomoc bo nie chce wracac na Xp PS chyba zle zrobilem ze kupilem tego Acera ale nie mialem wyboru mialem tylko 4000zl a wszystkie lapki ponizej tej ceny mialy karty gra. intela i tylko ten byl z nvidia zreszta to i tak chyba nie ma znaczenia bo i tak na laptopach innych firm tez byn wspanialy napis Designed for MS Windows Xp heheh

• 3 weeks later...