Skocz do zawartości

Rt24x0 I Fc6 - Krótkie Pytanie Ale Post Niekoniecznie ;)

misiek1928

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Nie jestem użytkownikiem Fedory ale szukam dystrybucji która zagości na dłużej na moim PC - distro to ma służyć jako laboratorium do pisania artykułów (na jego temat - a właściwie na temat nagrywania płyt). Chwilowo jest zainstalowana Mandriva Free 2007 ale jest strasznie... okrojona i ograniczona (nie chcę płacić za linuksa, więc PowerPack odpada).

Moje pytanie tyczy się karty radiowej na chipsecie ralinka RT2400, jest to JEDYNE kryterium jakie biorę pod uwagę przy wyborze distro, gdyż z PC na którym będzie zainstalowane pracuje moja rodzina która nie ma pojęcia o komputerach i net musi tam dziłać bezproblemowo.

Czy RT2400 jest już obsługiwana od razu po instalacji FC6? Ewentualnie czy wystarczy zainstalować moduł do rt2400 (rt2x00.serialmonkey.com)?

Pytam, gdyż do Fedory mnie jakoś przyciąga, sprawia po prostu wrażenie solidnej. SuSe 10.2 obsługuje od razu rt2400 ale NIE DZIAŁA bo ładuje się moduł laptopowy (rt2400pci zamiast rt2400), w Ubuntu trzeba recznie wszystko ustawiać żeby karta się łączyła i do tego instalować w trybie tekstowym aby można było wybrać jądro 2.6.17.i386 zamiast "generic"...

No i nieszczęsna Mandriva pod którą wszystko działa wysmienicie, jak w bajce - tylko że pakiety... strasznie ich mało i cały czas czuje się, że używa się wybrakowanej i ograniczonej wersji Free.

Proszę o krótką odpowiedź, czy odpalenie RT2400 na FC6 to krucjata, czy jedynie "chwilka i po bólu"? :)