Sobi Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Witam, Z góry przepraszam jeśli temat był już poruszany. Szukałem ale nie mogłem nic znaleść na temat mojego problemu. Jestem bardzo świeży w Fedorze. Mój problem jest następujący. Próbuje instalować któryś z kolei program z archiwum tar'a. Próbowałem instalować różne programy wg. instrukcji na stronach tych programów. Jest napisane aby wykonać po kolei polecenia: ./configure (z parametrami lub bez - tak czy siak błąd jest ten sam) make make install po uruchomieniu configure wyrzuca nastepujący błąd: checking for gcc... no checking for cc... no checking for cc... no checking for cl... no configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH See `config.log' for more details. Jak wcześniej wspomniałem błąd jest ten sam niezależnie od parametrów configure (próbowałem configure --prefix/usr). Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 See `config.log' for more details zobacz co pisze w logach i wklej tutaj...pomimo tego zalecam uzywanie yum tam znajdziesz wiekszosc programow potrzebnych na linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cineks Napisano Styczeń 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Witam przecież jak byk jest napisane checking for gcc... no checking for cc... no checking for cc... no checking for cl... no zainstaluj kompilator gcc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobi Napisano Styczeń 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2007 Zainstalowałem kompilator gcc i wszystko działa. Dziekuje za pomoc i przepraszam za zaśmiecanie forum takimi błachostkami. Nastepnym razem dlużej popatrze co ta konsola ode mnie chce. Tutaj poprostu nie wiedziałem ze musi być takowy kompilator. Jeszcze raz dziekuje i przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi