piotrk Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 cześć wie ktoś może czy w qemu jest taka możliwość ,aby podmienić obrazy dyskietek ? mam dos'a który jest na kilku dyskietkach i kiedy kończy się instalacja z pierwszej woła o następne ,ale nie wiem jak mu te obrazy dyskietek podmienić , w dokumentacji ani w manie nic na ten temat nie mogę znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrk Napisano Styczeń 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 znalazłem na stronie qemu takie informację: How do I eject/change a floppy disk/cdrom in qemu? In the monitor, the "eject" command will remove the disk. The "change" command will insert a new one. If you are changing real disks (e.g. qemu is using the host cdrom drive and you are changing physical cdrom disks) then it is recommended that you eject the cdrom from qemu, and then change physical cdrom disks, and then use the "change" command in the monitor to reinsert the host cdrom disk. Example: eject cdrom (swap disk) change cdrom /dev/cdrom If you are using Windows and the above doesn't work try this: Open up My Computer. Right click on CD Drive(D:) and click Eject. Now double click on CD Drive(D:). It will ask you to insert a CD. Switch to the qemu monitor and eject your old cd and load the new one: eject cdrom (change physical cd if you're using one) change cdrom <iso file or /dev/cdrom> Now Windows should load the new CD. tylko nie wiem kiedy wpisać polecenie change ,bo jak zbootuje jakiś system czy obraz to są tam polecenia jakie załaduje system i nie ma tam polecenia change ,chyba ,że jest jakiś dodatkowy tryb wprowadzania komend ,może ktoś ma większe doświadczenie w używaniu tego programu i mógłby doradzić jak podmienić obraz dyskietki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrk Napisano Styczeń 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 znalazłem ,jeśli by to kogoś interesowało to change można wpisać przechodząc do konsoli ,którą uruchamia się wpisując: ctrl+alt+2 a nośnik można zmienić przy pomocy change : change [napęd] /obraz/który/ma/być/podmieniony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi