Joga.Bonito Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Witam, ściągnąłem sobie paczkę rpm http://rpm.livna.org/fedora/5/x86_64/unrar...lvn5.x86_64.rpm by móc się cieszyć z możliwości rozpakowywania archiwum rar'a pod (_linux'em_ → Linuksem) ORT. Niestety za każdym razem (zainstalowało się bez problemu) wyskakuje coś takiego: rar: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory Dodam, że pod WinXP archiwa chodzą bez problemu. Czy ktoś wie co z tym zrobić. Z góry dzięki. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Google się kłania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Styczeń 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Google się kłania Ależ błyskotliwa odopwiedź. Proszę bardzo, zrobiłem tak: 1) libstdc++.so.5 ----> google ---> http://www.joewein.de/sw/swnotes002.htm Opis na stronie: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory Problem: An application is running on Linux 7.x which uses gcc 3.2.x. It gets one of the following error messages: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory libgcc_s.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory Explanation: libstdc++.so.5 (the library for gcc 3.2.x) is installed in /usr/local/lib However, the system will only seach /usr/lib (where the 2.95.0 and other older libraries are stored). Solution: Create symbolic links to make the libraries appear in the old folder: ln -s /usr/local/lib/libstdc++.so.5 /usr/lib/libstdc++.so.5 ln -s /usr/local/lib/libgcc_s.so.1 /usr/lib/libgcc_s.so.1 Zalogowałem się jako root i wpisałem: ln -s /usr/local/lib/libstdc++.so.5 /usr/lib/libstdc++.so.5 I dalej nic nie działa. Pozdro! ...szukam dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Alez blyskotliwa odopwiedz. Bo blyskotliwe pytanie Podpowiedz: biblioteke to masz, czy tylko odnosnik do niej? Proponuje Ci przeczytac regulamin tego forum, bo zadajac to pytanie go zlamales. Nie jest to mile widziane, bo nikomu nie chce sie na takie pytania po raz n-ty odpowiadac. Nawet powstal neologizm: "pierdyliard razy" oznaczajacy po prostu "za duzo". Szukanie nie boli i pozwala zaoszczedzic wiele czasu. Mozna nawet dostac za nieszukanie warna... Niech Ci bedzie, ale drugi raz na to nie licz: http://www.linuxforums.org/forum/redhat-fe...-shared-ob.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Styczeń 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Wszystko ładnie tylko to nie działa Zrobiłem tak: yum update compat-libstdc++ i orzymałem: Could not find update match for compat-libstdc++ No Packages marked for Update/Obsoletion wpisałem polecenie: yum check-update i otrzymałem listę, znalazłem to: libstdc++.x86_64 4.1.1-1.fc5 updates i wydałem polecenie: yum update libstdc++.x86_64 Zaktualizowało się (chyba), otrzymałem komunikat: Updated: libstdc++.x86_64 0:4.1.1-1.fc5 Complete! Polecenie ln -s /usr/local/lib/libstdc++.so.5 /usr/lib/libstdc++.so.5 nic nie daje. I dalej nic nie działa, ćiągle dostaje ten sam komunikat o błędzie, czyli libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory A temat założyłem, ponieważ szukałem na forum wg. hasła RAR i nic nie znalazłem. Jak nie chcesz pomóc to trudno, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Sprawdzilem teraz, ze FC6 sa 2 wersje tej biblioteki. Co podaje yum search compat-libstdc++* ? Potem poeksperymentuj. W razie czego dolinkuj odpoweidnio i powinno dzialac. P.S. Znalazlem o tym wszystkim w sieci Znaczy, ze sie da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Styczeń 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 OK. Udało się, mogę otworzyć archiwum... ale nie mogę niczego rozpakować za pomocą menadżera archiwum, tzn. mogę odtworzyć np. plik wav lub otczytać spakowanego pdf'a, ale nie mogę go rozpakować do katalogu. Natomiast daje się rozpakować z konsoli za pomocą polecenia unrar. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Po 1. Jak masz repo livna do swojej feory, to najłsatwiej Ci będzie odpalić dodaj usuń programy (pirut) i wpisać w szukaj UNRAR. jak znajdzie to to dodaj plik do instalacji. pirut już wszystko automatycznie sciągnie, wraz z libstdc++. Po 2. Od czego jest szukaj na forum, google też poomaga :-) Po 3. Drugim sposobem jest wejście do konsoli, zalogowanie się jako root (polecenie: su -) i wpisanie: yum install unrar Po 4. zrób update systemu, bo domyślam się, że tego nie zrobiłeś (yum update) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi